Békés megyei hírek
Meghosszabbították a békéscsabai ortodox templom feldúlásával és részbeni felgyújtásával gyanúsított fiatalember elmeorvosi megfigyelését, és ezzel együtt az elõzetes letartóztatását – mondta a Hír6 kérdésére Hajdú Antal, a Békés Megyei Rendõr-fõkapitányság bûnügyi igazgatója.
Most kaptuk a hírt a Békés Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóügyeletesétõl, amely szerint Csorvás belterületén, a Kenyérgyár bolt elõtt egy személygépkocsi elütött egy, az úttesten átkelni szándékozó, eddig ismeretlen személyazonosságú idõs hölgyet. Az asszonyt súlyos, életveszélyes állapotban kórházba szállították. A helyszínelés jelenleg is folyik, amint többet tudunk, azt közzétesszük.
Mint arról rendõrségi híreinkben beszámoltunk, két számítógépet vittek el az MTA Regionális Kutatások Alföldi Kutatócsoportja békéscsabai, Szabó Dezsõ utcai épületébõl. Az egyik károsult kutató, Belanka Csaba szerint a gép szerda délben még megvolt, csütörtökön fél 2-kor pedig már csak hûlt helyét találta.
Az orosházi sportcsarnokban szeptember 1-jén rendezik a Gyopárosfürdõ Kézilabda Vándorkupát. Az esélyekrõl és a felkészülésrõl kérdeztük Bajusz Józsefet, az Orosházi Férfi Kézilabda SE felnõtt csapatának vezetõedzõjét.
A csak békéscsabai földrajzkutatónak becézett kutatóhely nem dúskál az anyagiakban. Szellemiekben igen. Az a gondolatnélküli tolvaj, aki elvitte a számítógépeket, lehet, nem is sejtette, mennyi munkát rejtenek a készülékek. Ez nagyobb csapás az ott dolgozóknak, mint az a kár, ami a gépek eltûnésébõl származott.
Békés megye közútjain csütörtökön három könnyû személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Ismét olyan baleset is van közte, ami elõzés közben történt. Úgy látszik, sok gépjármûvezetõ nem tudja kellõ biztonsággal felmérni azt a távolságot a szembe jövõ forgalomnál, amelyben még megnyugtatóan be is tudja fejezni az elõzést. Hiányzik a rutin és a türelem?
Nincs itt semmiféle felfordulás - szinte látom magam elõtt a polgármester vagy kabinetfõnökének reakcióját. Pedig de, van. Na, nem az eseményekben, mert azokat elõre lehetett sejteni. Viszont valamit a békéscsabai városvezetésnek nem kellene elfelejtenie: a média nem sajtószóvivõ. A tények, ugyanis, még Csabán is makacs dolgok. Quo vadis, Csabai Mérleg?
Taktikai értekezletet tartott, stratégiát ismertetett, vagy csak a napirend elõtti szokásos verbális ostorcsapásainak hódolt – kiosztva a politikai ellenfeleket és a „bértollnok” sajtót? Avagy mindez volt egyszerre? Ezen tûnõdtünk csütörtök délután a sarkadi testület ülésén Tóth Imre polgármestert hallgatva. A városvezetõ a sarkadi kistérség jövõbeli helyzetét elemezte annak fényében, hogy a hamarosan összeülõ országgyûlés miként dönt az eléje visszakerülõ törvénymódosítással kapcsolatban. Sarkadnak kedvezõtlen döntés esetén önvédelemre szólított fel Tóth Imre. Az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és tucatnyi városban tûnik majd fel a határ menti kisváros új nevezetessége, a szégyentábla.
Pénteken 10 órakor tartja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jubileumi tanévnyitó szenátusülését. A jubileumra az ad okot, hogy 70 éve, 1937-ben kapta a C-vitamin felfedezéséért élettani-orvosi Nobel-díját Szent-Györgyi Albert.
Hullámzó kedélyek, vehemens szócsaták, politikai szólamok: ez volt a képlet az augusztus 29-i orosházi képviselõ-testületi ülésen. A 18 napirendi pont miatt hosszúra nyúlt tanácskozáson fajsúlyos témák kerültek terítékre, melyek megtárgyalásából nem hiányoztak a személyeskedések sem.