Békés hírei
A megszokottnál lényegesen nagyobb vitát generáltak a legutóbbi békési közgyűlés napirendi pontjai, ám ez bizonyos szempontból érthető. A képviselők a város éves költségvetését tárgyalták. A szocialisták ellenérvei és kifogásai ellenére is egy nem és egy tartózkodás mellett fogadta el a testület a büdzsét. A költségvetésről - amely sokak szerint Békés megye egyik legjobb költségvetése - Izsó Gábor polgármestert kérdeztük.
Nagy érdeklődés övezte Békésen a város első sportiskolai osztályainak válogatását, kiválasztását. A Békési Kistérségi Általános Iskola a 2010/2011-es tanévtől hirdette meg első és ötödik osztályokban a sportiskolai képzést, melynek első válogatását is megtartották a közelmúltban a Dr. Hepp Ferenc Tagiskolában. Akik ezen nem vettek részt ne csüggedjenek, az alkalmassági felmérőre még jelentkezhetnek.
Új bölcsőde épülhet Békésen, miután február 11-én a második körben is jóváhagyták Békés Város Önkormányzatának 2008-ban a Dél-alföldi Regionális Operatív Program „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások komplex-, valamint bölcsődék önálló fejlesztése" című pályázati felhívására benyújtott (DAOP-4.1.3/C-2F-ff-2009-0004 jelű) bölcsődei pályázatát. A döntés értelmében az önkormányzati önrész a beruházási költség mindössze öt százaléka, 10 millió forint.
Ígéretet tett Szalai László (MSZP-SZDSZ) képviselő, hogy hoz Vámos Lászlónak (Fidesz-Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör) egy üveg sört, amennyiben a békési fürdő éves önkormányzati támogatása kevesebb lesz 25 millió forintnál. Ezt a kijelentést a város 2010. évi költségvetési vitájánál tette hozzáfűzve, véleménye szerint ennél az összegnél sokkal nagyobb veszteséggel működik majd az uszoda. Amennyiben ez így lesz, akkor viszont Vámos képviselő állhatja az üveg sört. A békési városvezetők a költségvetés kapcsán nem csak a fürdő támogatásáról, hanem jónéhány beruházás szükségességéről, a városi hitelfelvételről, vagy éppen az iparűzési adó mértékéről is vitatkoztak.
Nem fogadta el Békés Város Képviselő-testülete egyetlen bank ajánlatát sem, így a város nem él a kamatfixálás lehetőségével. Mint ahogy Miklós Lajos, a pénzügyi bizottság vezetője fogalmazott, a bankok adtak ajánlatot meg nem is, mivel a pénzintézetek a fix kamatozás mellett készpénz óvadék biztosítását kérték, amely 60 milliótól több száz millió forintig is terjedhet. A döntés előtt a városi kötvénycsomagot kezelő Budapest Priv-Invest Kft. ügyvezetőjét, Csapó Ágnest is meghallgatták a képviselők.
Az Eötvös József Tagiskola - hagyományaihoz híven - idén is megrendezte a „Szép Magyar Beszéd" Kazinczy szépkiejtési verseny területi döntőjét. A versenyen a gyerekeknek két szöveget kellett felolvasniuk: egy szabadon választott és egy - a Kazinczy Alapítvány Kuratóriuma által kiválasztott - kötelező szöveget. A feladat nem valamiféle művészi előadást igényelt, hanem a szövegek értelmező felolvasását.
A Békési Kertbarát Kör 2010. február 6-án tartotta ebéddel egybekötött közgyűlését a Dübögő Étteremben. A meghívott vendégek közt ott volt Izsó Gábor Békés Város polgármestere, Erdős Norbert Békés és térsége országgyűlési képviselője, Békés Város alpolgármestere, valamint SzűcsGáborné a Civil és Nyugdíjas Ház koordinátora.
A piactér mellett nyílt meg a Fidesz helyi választási irodája Békésen, amely hétköznapokon 10 órától 18 óráig lesz nyitva a választási időszakban. Erdős Norbert országgyűlési képviselő, egyben a 2010-es választások képviselő-jelöltje a megnyitón elmondta, korábban tapasztalták, hogy a Fidesz nevében gyűjtöttek ismeretlenek ajánlószelvényeket, amelyeket azután mások használtak fel. Ezért ebben az évben pártigazolvánnyal és megbízólevéllel rendelkező aktivisták gyűjtik majd a szelvényeket a Fidesz nevében.
Az Életfa Kulturális Alapítvány immár több mint tizenöt éve szervez és rendez hagyományos műveltségünk szellemiségére és lelkületére épülő programokat. A közelmúltban nyilvánvalóvá lett válság újra felteszi a kérdést, hogy mi közünk van hagyományainkhoz itt a huszonegyedik század elején? Amennyiben műveltségünkben csupán a régmúlt szép emlékeit vagyunk hajlandók keresni és megtalálni, akkor egyre kevesebb...
A Békési Cukorbetegek Életmód Egyesülete január 29-én végén ebéddel egybekötött közgyűlést tartott a Békési Nyugdíjas Ház nagytermében, amelyen meghívott vendégként megjelent Erdős Norbert Békés és térsége országgyűlési képviselője, Békés Város alpolgármestere. Izsó Gábor polgármester nem tudott jelen lenni hivatali elfoglaltsága miatt, de Erdős Norberten keresztül köszöntötte az egyesület megjelent tagságát.
Nyerjen a Sandviken Tools Kft-től Bacho keretesfűrészt!
Nyerjen! 5.000 Ft értékben!

a Sandviken Tools Kft-től Bacho keretesfűrészt!

Szerszám
Nyerjen kozmetikai lézeres gép kezelést!
Nyerjen! 30.000 Ft értékben!

kozmetikai lézeres gép kezelést!

Egészség
Bomba nyeremény! Nyerd hatosával az SCM Kft-től!
Nyerjen! 774 Ft értékben!

Bomba nyeremény! Nyerd hatosával az SCM Kft-től!

Ital