Békés hírei
Egy új kiegyezés és a nemzeti egység érzésének szükségességéről beszélt Hiller István vasárnap a Szépművészeti Múzeumban, ahol a nemzeti ünnep alkalmából kulturális kitüntetéseket adott át vasárnap. A köztársasági elnök által adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 14-en, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével 39-en, Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet 57-en, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet 35-en, míg Magyar Bronz Érdemkeresztet 22-en vehettek át. A kitüntetettek között öt Békés megyei pedagógus volt.
Holtan találták március 10-én délelőtt Békésen, a Kecskeméti u. 39. szám alatti otthonában egy 87 éves nőt. A helyszínre érkező rendőrök - látva az idős asszonyon látható külsérelmi nyomokat - azonnal emberölés miatt kezdték meg a nyomozást. A gyors munka eredményeként hat órával később eljárás alá vontak egy 18 éves helyi fiatalt, aki a kihallgatás során beismerte a bűncselekmény elkövetését. A gyilkos egy nagyméretű zsírkavaróval verte agyon az idős asszonyt, majd a helyszínen található alkohol elfogyasztása után 15 500 forint zsákmánnyal távozott. Az ügy részleteiről március 11-én tartottak sajtótájékoztatót a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon.
Holtan találták március 10-én reggel Békésen, a Kecskemét utcában található házában azt az idős hölgyet, aki gyilkosság áldozata lett. Az emberöléssel kapcsolatban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatta a hír6.hu-t, hogy a rendőri intézkedések megkezdése után hat órával eljárás alá vontak egy 18 éves helyi férfit, akinek a kihallgatása késő este kezdődött meg.
A lassan végéhez közeledő parlamenti ciklus szinte egész időtartamán végigvonult az egykori nagyhírű, ma is jelentős bélmegyeri vadászterület sorsának kérdése. A mára már bírósági szakaszba került ügyben Erdős Norbert, Békés és térsége országgyűlési képviselője több esetben is felszólalt, körültekintő eljárást követelve a károsult bélmegyeri földtulajdonosok számára. A képviselő az országgyűlés utolsó ülésnapján, napirend utáni felszólalásban összegezte az igencsak szerteágazó ügy tanulságait, egyúttal sürgette a felelősök mielőbbi megnevezését és felelősségre vonását. Mint azt a honatya elmondta: 2006 szeptembere óta a bélmegyeri földtulajdonosok 4 gyűlést hívtak össze, hogy vadászterületük jogállását tisztázzák, ám ezeket a legkülönfélébb indokokkal utasította el a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
További hat fő foglalkoztatására nyílik lehetősége Békésnek, köszönhetően a Békési Kistérségi Társulás napokban nyertessé nyilvánított pályázatának - nyilatkozta Izsó Gábor polgármester. A társulás február 19-én nyújtott be pályázatot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett közmunkaprogramra, a kistérség területén januárban elindult téli-tavaszi közmunkaprogram kiegészítésére.
Pályázatot ír ki Békés Város Önkormányzata a Dr. Hepp Ferenc Tagintézmény tornatere külső homlokzatának épület-dekorációjára. Az önkormányzat tavaly az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program keretén belül 495 millió Ft támogatást nyert a Békési Kistérségi Iskola Dr. Hepp Ferenc Tagintézményének (5630 Békés, József Attila u. 12.) korszerűsítésére. A projekt keretén belül a teljes épületegyüttes komplexen megújul, s ennek részeként új arculatot kap a tornaterem is.
A megszokottnál lényegesen nagyobb vitát generáltak a legutóbbi békési közgyűlés napirendi pontjai, ám ez bizonyos szempontból érthető. A képviselők a város éves költségvetését tárgyalták. A szocialisták ellenérvei és kifogásai ellenére is egy nem és egy tartózkodás mellett fogadta el a testület a büdzsét. A költségvetésről - amely sokak szerint Békés megye egyik legjobb költségvetése - Izsó Gábor polgármestert kérdeztük.
Nagy érdeklődés övezte Békésen a város első sportiskolai osztályainak válogatását, kiválasztását. A Békési Kistérségi Általános Iskola a 2010/2011-es tanévtől hirdette meg első és ötödik osztályokban a sportiskolai képzést, melynek első válogatását is megtartották a közelmúltban a Dr. Hepp Ferenc Tagiskolában. Akik ezen nem vettek részt ne csüggedjenek, az alkalmassági felmérőre még jelentkezhetnek.
Új bölcsőde épülhet Békésen, miután február 11-én a második körben is jóváhagyták Békés Város Önkormányzatának 2008-ban a Dél-alföldi Regionális Operatív Program „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások komplex-, valamint bölcsődék önálló fejlesztése" című pályázati felhívására benyújtott (DAOP-4.1.3/C-2F-ff-2009-0004 jelű) bölcsődei pályázatát. A döntés értelmében az önkormányzati önrész a beruházási költség mindössze öt százaléka, 10 millió forint.
Ígéretet tett Szalai László (MSZP-SZDSZ) képviselő, hogy hoz Vámos Lászlónak (Fidesz-Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör) egy üveg sört, amennyiben a békési fürdő éves önkormányzati támogatása kevesebb lesz 25 millió forintnál. Ezt a kijelentést a város 2010. évi költségvetési vitájánál tette hozzáfűzve, véleménye szerint ennél az összegnél sokkal nagyobb veszteséggel működik majd az uszoda. Amennyiben ez így lesz, akkor viszont Vámos képviselő állhatja az üveg sört. A békési városvezetők a költségvetés kapcsán nem csak a fürdő támogatásáról, hanem jónéhány beruházás szükségességéről, a városi hitelfelvételről, vagy éppen az iparűzési adó mértékéről is vitatkoztak.
Autódekor - ha akarod, felrakod, ha nem, akkor is SMAX!
Nyerjen! 15.000 Ft értékben!

Autódekor - ha akarod, felrakod, ha nem, akkor is SMAX!

Szolgáltatás
Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!
Nyerjen! 3.200 Ft értékben!

Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Szépség
Nyerjen a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!
Nyerjen! 5.000 Ft értékben!

a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

Étel ital