Békés hírei
Emelje fel a kezét, akit Sándornak hívnak, mondta szerda este a békési Baptista imaházban Szenczy Sándor. A Baptista Szeretetszolgálat elnökének a kérése után Vujity Tvrtko is megismételte ugyanezt, csak ő a saját keresztnevét helyettesítette a képletbe. Ezzel a gyors szereplő-néző homogenizálás meg is történt. A népek szája fülig ért, majd' kidőltek a padsorokból.
A jövő évi állami költségvetés tervezetéhez benyújtott módosító indítványairól tartott sajtótájékoztatót Békésen Erdős Norbert, a választókörzet országgyűlési képviselője. A politikus elmondta, a kistérség polgármestereivel egyeztetve, a települések legfontosabb feladataira kért támogatást, de a javaslatokat a parlamenti szocialista többség elutasította.
A tervek szerint megváltozik jövőre a gyógyászati segédeszközök támogatási szabálya. Ezzel kapcsolatban intézett kérdést Erdős Norbert országgyűlési képviselő az egészségügyi miniszterhez. Az előterjesztés alapján megszűnne a műfogsorok normatív támogatása, a mosási-zuhanyzási segédeszközök, a támasztóeszközök támogatása. Székely Tamás válasza nem volt megnyugtató - az OEP ésszerűsítő javaslatait még nem fogadták.
Miközben egyre több szervezet, szövetség dolgozik azon, hogy a magyarországi általános iskolák tanterveibe bekerüljön a lovassport-oktatás, Békésen már évek óta működik a modell. A Békési Szabadidős Lovas Klub négy éve folytatja a város óvodáiban a lovassport népszerűsítését. Jelenleg hatvan óvodás vesz részt rendszeres lovagoltatásban, s ezt a működő rendszert később, az általános iskolai oktatásba is adoptálnák. A résztvevők, valamint a sportolók nagy fájdalmára, a jól működő rendszert fedett hely hiányában, az időjárás nagyban befolyásolja, így a rossz időben szüneteltetésre szorul az oktatás. Urkom Szilvia edzőnő a hír6-nak nyilatkozva elmondta, az óvodásoknál a lovassport népszerűsítése a cél, a sportorientált foglalkozásokat a tíz-tizenkét éves korosztályban kellene elkezdeni.
Október végén zajlott le Békéscsabán a már hagyományossá vált kolbászfesztivál. Ennek apropóján adott be szóbeli kérdést Erdős Norbert országgyűlési képviselő Gráf József földművelési és vidékfejlesztési miniszterhez. A képviselő arra kereste a választ, hogyan lesz-e még jövőre magyar sertés, magyar kolbász és az idei betárolatlan terményekkel mit szándékozik tenni a szaktárca. A kérdéseire végül nem a miniszter, hanem Gőgös Zoltán államtitkár válaszolt, akinek a mondatai nem tartalmaztak megnyugtató információkat.
Első alkalommal rendeztek Békésen olyan komplex rendezvényt, amelyen az előadások után az elhangzottakat a gyakorlatban is bemutatták. A hagyományos műveltség szellemi és lelki alapjaira építő Békési Örökség Népfőiskola első programjain közel százan vettek részt. A szervező Koszecz Sándor a hír6-nak nyilatkozva elmondta, ezúttal a nemezkészítés, a biokultúra, a közösségeket segítő módszerek, a néptánc és népzene volt napirenden, de a következő alkalommal a népi bőrösség, népi természetgyógyászat lesz a téma.
Az EU-s önerő alapból, a szakmai javaslattételek után, összesen közel 87,5 millió forintos támogatást ítélt oda Varga Zoltán önkormányzati miniszter Békés városának - tájékoztatta a hír6-ot Nagy László szocialista országgyűlési képviselő. A pénzt két pályázatra fordíthatja a város, amelyek közül az egyik már elindult, a másik pedig kezdés előtt áll.
A Békési Kistérségi Iskola Dr. Hepp Ferenc Tagintézménye 2009. november 12-én Szülői Munkaközösségi választmányi gyűlést tartott. A rendezvényen részt vett iskolaigazgatónk, Farkas Lászlóné, Urkom Szilvia, a METODUS Kft. Pályázatírója, Gyebnár Péter pályázati projektmenedzser, Gál András, Békés város Önkormányzatának Műszaki Osztályáról, a STRABAG Zrt. részéről Bujdosó Antal főépítésvezető és Sebestyén János építésvezető, valamint iskolánk diákönkormányzatának vezetője.
Különleges élményben volt részük a jelenlévőknek egy rendhagyó gondozónői értekezleten a Bajza utcai Bóbita Bölcsődében. Balog Gáborné textilműves (a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke) segítségével, természetes anyagokból készítettek egyszerű hangszereket.
Dr. Hepp Ferenc, nemzetközi sportdiplomata, a „kosárlabdázás atyja" születésének 100. évfordulója alkalmából emlékeztek Budapesten és Békésen egyaránt. A november 2-án kezdődött eseménysorozat részeként az egy hét alatt iskolai vetélkedő, megemlékezés és sportversenyek mellett illusztris sportszakembereket is vendégül látott Békés városa.
Nyerjen a békéscsabai Plazma Centertől mozijegyet!
Nyerjen! 3.200 Ft értékben!

a békéscsabai Plazma Centertől mozijegyet!

Egészség
Karácsonyi nyereményjáték az eMarkttal!
Nyerjen! 9.900 Ft értékben!

Karácsonyi nyereményjáték az eMarkttal!

Műszaki cikk
Bomba nyeremény! Nyerd hatosával az SCM Kft-től!
Nyerjen! 774 Ft értékben!

Bomba nyeremény! Nyerd hatosával az SCM Kft-től!

Ital