Békés hírei
A Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum 2009-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 4 db ünnepi főkötőt restauráltatott. A munkát Katkóné Bagi Éva szegedi textilrestaurátor végezte el. A restaurált főkötők az 1870-1920 közötti békési parasztpolgári ünnepi viselet jellegzetes darabjai.
Láthatóan minden ok nélkül repedezni kezdtek a dobozi házak falai. A helyzet megoldásához Erdős Norbert országgyűlési képviselő segítségét kérték. A politikus vis major keret létrehozási kérelemmel fordult a pénzügyminiszterhez, majd az önkormányzati miniszterhez, de a javaslatot elutasították. Ugyanakkor esélyt jelenthet a kárenyhítésre, ha összefog több, hasonló gonddal küzdő település.
Újévi pohárköszöntőre hívta a sajtó képviselőit, a párt tagjait Nagy László szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön délután Békésre. Az esztendőkezdeten nem maradhatott el a 2009-es év értékelése sem. A politikus kijelentette, pozitív és negatív dolgok egyaránt történtek a mögöttünk hagyott időszakban, de ami elvitathatatlan tény: jelentős fejlődésen ment keresztül a térség.
Az ütemtervnek megfelelően halad a Békési Kistérségi Iskola dr. Hepp Ferenc Tagiskolájának felújítása. Az első ütem befejezését követően a diákok már a megújult épületszárnyban kezdték meg a tanulást az új esztendőben. A kivitelező Strabag-MML Kft. főépítés-vezetője a hír6-nak úgy nyilatkozott, a tanítási évből hátralévő részben kell megoldaniuk a második és harmadik ütem munkáit, hogy júniustól hozzákezdhessenek és augusztus végéig be is fejezhessék a konyhai rész, valamint a tornacsarnok rekonstrukcióját.
Tovább emelkednek a Körösök vízszintjei, miután a Fekete- és Fehér-Körösön néhány nappal ezelőtt elindult újabb árhullám elérték Magyarországot. Ennek eredményeként ismét III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére volt szükség a Kettős-Körösön Békésnél. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén több, mint nyolcszázan vesznek részt az ár-, illetve belvízvédelemben.
Közel kétezer családot érintett az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet Békés megyében végzett vizsgálata, amely alapján a szociális foglalkoztatásban lévők mintegy kétharmadának megszüntették volna a munkaviszonyát. A döntéssel kapcsolatban Erdős Norbert képviselő kérdést intézett a parlamentben a szaktárca vezetőjéhez, majd az emiatt lefolytatott minisztériumi vizsgálat eredményeként, a korábban elutasított foglalkoztatottak ismét bekerültek a támogatottak körébe.
Békés város vezetői, Izsó Gábor polgármester és Erdős Norbert alpolgármester is részt vett azon a jótékonysági ételosztáson, ahol hatszáz adag gulyáslevest és szilvalekváros buktát osztottak szét. A megye szakácsolimpikonjai által elkészített ételeket szombaton délben fogyaszthatták el a békési lakosok a művelődési központ mellett rendezvénytéren.
Fürdött a boldogságban a település lakossága vasárnap délelőtt, ám a polgármester, Izsó Gábor még ennél is tovább ment: az éppen átadott medencében is megmártózott. Ruhástól és nem önszántából. A váratlan városvezetői fürdőt vidáman fogadta az ünnepség több száz résztvevője. Néhány perc alatt pedig az is kiderült, a békési polgármester igazán felkészült ember: bár nem tudott az ellene készülő „akcióról", hamarosan száraz ruhában állt az ünneplők között. A váratlan helyzetek miatt ugyanis, hord magával az autóban egy rend ruhát.
Az átmeneti gondozásban, nevelőszülőknél élő gyermekek is ugyanolyan fontosak számunkra, mint azok, akik saját családjukban nőhetnek fel. A gyermek a jövő záloga. Ezért gondoltuk úgy, hogy az új városi uszoda hivatalos megnyitója előtt kitárjuk intézményünk kapuit azon gyermekek előtt, akik jelenleg átmeneti nevelésben részesülnek. Ők is fontosak, ők is megérdemlik a figyelmet és emellett tisztelegni szeretnénk azok előtt, akik gondozzák őket nehéz és kiszolgáltatott helyzetükben - fogalmazott pénteken délután a békési uszodában Erdős Norbert alpolgármester, országgyűlési képviselő. Az épület hivatalos átadása előtt két nappal az önkormányzat jóvoltából közel ötven gyermek vehette birtokába a medencéket.
Elkészült az új irattároló első szakasza Békésen. Mintegy 360 millió forintos összköltséggel indított saját beruházást a Békés Megyei Önkormányzat (a kormány, az erre vonatkozó beruházási pályázatok támogatását elutasította), amely a megye értékeit fogja tárolni és feldolgozni.