Békéscsaba hírei
Pénteken délután érezhetően izzott a levegő a Békés Megyei Jókai Színház padlás stúdiójában. A mintegy két héten át Békéscsabán vendégeskedő Maros Gábor színművész, énekes és rendező a színház színitanodásaival, harmad és negyedéveseivel dolgozott együtt. Nem hiába.
Amikor egy tudósító hitelesen szeretné leírni a tényeket, akkor legjobb, ha az elhangzottakat adja tovább. Ezzel most azért lennék bajba, mert az Előre meccsének utolsó perceiben - a szurkolók, szakvezetők - szájából elhangzott szavak begépelése közben lefagyna a számítógép. Így a kedves olvasó fantáziájára bízom, milyen jelzőket, jelzős szerkezeteket talál ki a következő három sorba.
A városfejlesztést célzó pályázatokról beszélt elsősorban pénteki sajtótájékoztatóján Vantara Gyula polgármester, ám újságírói kérdésre kitért a közgyűlésen látott heves vitákra is. Véleménye szerint a kormánypárti képviselők színjátékot játszanak.
„Agora Program Békéscsaba - a békéscsabai Agora intézménytípusú multifunkcionális közösségi központ és területi, közművelődési, tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása. „ Erre az egyszerűnek csöppet sem mondható névvel ellátott pályázatra nyújtotta be még 2008-ban pályázati anyagát Békéscsaba Megyei Jogú Város. A város startja az első fordulóban, tavaly októberben feltételes támogatói döntésben részesült. Ezt hétköznapi nyelven úgy mondanánk: tovább jutott a második fordulóra. Igaz, hogy a beadott 1 milliárd 750 millió forint helyett az Irányító Hatóság Bíráló Bizottsága 1 milliárd 711 millió forintot ítélt meg, nincs akadály: az engedélyes tervek készen állnak, hogy 2011-ben már élvezhessük Békéscsaba várhatóan eddigi legszebb „kulturális plázáját".
Bogdány Tamás, a csütörtökön frissen megválasztott diákpolgármester főprogramjaként az energiatakarékosság fontosságát, és az elsősegélynyújtás ellátásának globális és lokális kérdéseit emelte ki a csabai városházán. A péntek reggelen megtartott polgármesteri találkozóra Bogdányt elkísérte a két helyettese is. A beszélgetés moderátora Vantara Gyula polgármester volt.
Ez egy nyugodt, kiegyensúlyozott közgyűlés volt, a látványos indulatok arról szóltak, hogy a törvénysértést leplezzék - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Tóth Károly. A képviselő szerint az a lényeges kérdés, hogy miért nyújt be a város alultervezet pályázatot, vagy miért beszél sikeres pályázásról, amikor a fejlesztésnek jogi akadályai vannak?
Bereteszelte a kapuit a 18. csabai Garab'Fest. A közel egyhetes diákrendezvény csütörtökön ért a csúcsra, mégpedig a diákpolgármester-választással. S míg ezen a napon, az idősb városatyák a polgármesteri hivatalban civakodtak, addig a diáktársaik együtt örültek a sportcsarnokban Bogdány Tamás sikerének. A jövő már az utcafronton kopogtat.
Képzőművészeti kiállítás-megnyitóval egybekötött évadnyitót tartottak pénteken este a Békés Megyei Jókai Színházban. Dmitro Tkach ukrán nagykövet kerámia alkotásainak bemutatójára az adott apropót, hogy ténylegesen is elkezdődött a szomszédolás jegyében meghirdetett színházi évad. Fekete Péter köszöntőjében azt emelte ki, nem csak a szomszédos országok kultúráját hozzák el a megyébe, de ezzel párhuzamosan olyan hiteles embereket is vendégül látnak, akik azután jó hírét vihetik a színháznak, a városnak, a megyének.
A finanszírozási változások eredményeként mára az ellehetetlenülés határára kerültek a magyarországi kórházak, köztük a Békéscsabai Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet is. A havi szinten eddig hatvan, az utolsó negyedévben pedig havi hetvenöt milliós forráscsökkenés eredményeként fizetésképtelenné válhat a békéscsabai kórház is - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Ferenczi Attila békéscsabai önkormányzati képviselő.
A nyári szünet utáni első, soros ülését tartja Békéscsaba Megyei Jogú Város képviselő-testülete szeptember 24-én, csütörtökön a városháza dísztermében. A közgyűlésről hírportálunkon online közvetítés látható és hallható.
Nyerjen a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!
Nyerjen! 5.000 Ft értékben!

a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

Étel ital
Nyerjen akciós terméket a holvegyekital.hu-tól!
Nyerjen! 879 Ft értékben!

akciós terméket a holvegyekital.hu-tól!

Ital