Békéscsaba hírei
Csak itt, csak most, csak Önöknek - elcsépelt szlogen, de mégis igaz a Lombard Reneszánszra. Leonardo da Vinci tanítványainak, az észak-itáliai reneszánsz festőknek az alkotásaiból összeállított kiállítás különlegességét többek között az mutatja, hogy a Békés megyében, ezen belül Békéscsabán látható tárlat biztosítási értéke a hihetetlen tartományba tartozik. Egyetlen magyarországi múzeum, város, vagy megye sem tudná kifizetni a biztosítási érték, ezért a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban annak köszönhetően látható az anyag, az állam garanciát vállalt a biztosításra. Az értékek védelméről Szatmári Imre megyei múzeumigazgatóval beszélgettünk.
A hétvégi EHF Kupa mérkőzés miatt előrehozott bajnoki találkozón az újonc Siófok érkezett Békéscsabára. A vendégek az első négy fordulóban három győzelem mellett mindössze egy vereséget szenvedtek el, s ezzel a teljesítménnyel az előkelő negyedik helyen álltak a tabellán. A teljes fordulót követően vélhetően ez már csak múlt idő lesz. Az viszont megmaradnak tényként, hogy a csabai lányok öt forduló után százszázalékosak és vezetik a tabellát!
Mint már arról korábban tudósítottunk egy közel 75 éves, Szlovákiából hazaérkezett komárnói bácsi az Élővíz-csatorna partján vert sátrat. Elmondása szerint annyira utálják Szlovákiában a magyarokat, hogy úgy döntött hazajön, hiszen itt született. Szeretné megismerni még élő rokonait, és elmondása szerint itt is akar majd meghalni. Nos, a bácsi tervei már az első pontban meghiúsultak.
Minarik Ede mosodás szállóigévé vált mondata után szabadon... Kijelenthető, a magyar színházművészeti társadalom is úgy döntött: kell egy lap! Szívből jövő örömmel lapozgattam az új kezdeményezés tárgyiasult formájában testet öltött Magyar Teátrumot. Első pillanatban nem is annyira a tartalom, sokkal inkább egy gondolat kötött le. Ez pedig annak a rejtvénynek a megfejtése, hogy az egyre őrültebb tempóban rohanó, elektronizálódó világban van-e létjogosultsága - egy hagyományos, már ódivatúnak mondható sajtóterméknek - egy nyomtatott újságnak?
„Fiatal, jó megjelenésű hölgyet keresünk...", "Kizárólag 32 év alatti hölgyek jelentkezését várjuk" és még mi minden nemre, korra vonatkozó diszkriminációval találkozhatunk az álláshirdetésekben. Valljuk be őszintén, ha egy 30 év körüli hölgy kerül az asztal egyik felére, majd minden esetben felteszik a kérdést: „Van-e gyermeke?" Természetesen a gyermekes anyáktól azt is megkérdezik felvétel közben: „Hány éves a gyermeke?". Amennyiben kiskorú gyermekes anyák jelentkeznek egy állásra, vagy olyan hölgyek, akik a közeljövőben még szeretnének gyermeket szülni, mindenképpen hátrányba kerülnek az álláskeresés területén a többi munkakeresővel szemben. A Békés Megyei Nők Egyesülete pályázott, ráadásul sikeresen. Az uniós pályázat keretében közel egy éven át megvalósított programmal a kisgyermekes anyák elhelyezkedését segítették teljes erőbedobással.
Alighogy elutaztak Csabáról az ukrán vendégszínészek, máris egy speciális japán darab előkészületei zajlottak kedd délután a Békés Megyei Jókai Színházban. A teátrum Vigadótermében a tokiói Natori Színházi Ügynökség kvázi workshop jellegű főpróbájára, még a Nagyszínpadról is átjöttek szomszédolni a háztűznézős kollégák. Mi több: még kérdeztek is.
Három, harminc év körüli férfi előzetes letartóztatását kezdeményezte ma délután a Békéscsabai Rendőrkapitányság. A békéscsabai személyek kedden hajnalban több vendéglátóegységben, illetve közterületen törtek-zúztak, verekedést provokáltak. Albert István a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense a hír6 kérdésére elmondta, az elkövetők ittas állapotban követték el a garázdaságot.
Akinek nincs helyismerete, legyen GPS-e, de minimum ódivatú, hagyományos térképe. Ez lehet néhány megyejáró túra konklúziója, ugyanis sokan fővakarva állnak meg egy-egy ismeretlen kereszteződésnél, s teszik fel a kérdést: merre? Történt ez hétvégén is, amikor Mezőberényben néhányan hiába keresték a Csárdaszállást jelző útbaigazító táblát. Hiába keresték, mert ilyen nincs. Bár az irány (Mezőtúr) ki volt jelölve, a megyét kevésbé ismerők csak térkép alapján azonosíthatták be, hogy a 46-oson kell elindulniuk. A táblátlanságról megkérdeztük Virág Mihályt, a Magyar Közút Kht. Békés Megyei Igazgatóságának igazgatóját.
Hamarosan elkezdődik a békéscsabai Kalandpark kivitelezése. Ennek előzményeként a közel negyven hektáros Parkerdőt kitisztítják, eltávolítják a hulladékot, megkezdődik a törzskiválasztó gyérítés. A tervek szerint így mintegy 300-330 köbméter tüzelésre alkalmas fát termelnek ki, amelyet a családsegítő irodán keresztül a rászorulók kaphatnak meg tüzelőnek.
Virágzabálók című regényét mutatja be 2009. október 1-én, csütörtökön 19 órától Darvasi László író. Az irodalmi est házigazdája Szabó Tibor Benjámin író szerkesztő lesz, aki Darvasival beszélget a nemrég megjelent regényről. A Virágzabálás című irodalmi estet a Békés Megyei Jókai Színház és a Körös Irodalmi Társaság szervezi, helyszín: Békés Megyei Jókai Színház Stúdiószínház.
Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Érték: 3.200 Ft Játszom
Nyerjen a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

Érték: 5.000 Ft Játszom