Békéscsaba hírei
Az Európai Unió támogatások 2008. évi felhasználásáról készített jelentést az Állami Számvevőszék, amelyben az olvasható, az eddig rendelkezésre álló forrásokból mindössze nyolc százalékot használt fel a magyar állam. A megállapítások között az is szerepel, a kormány által vállalt felhasználásnak mindössze ötvenhét százaléka teljesült. A témával kapcsolatban Deutsch Tamás EP-képviselő és Domokos László megyegyűlési elnök tartott sajtótájékoztatót Békéscsabán.
Drog-rock-történet, egy 20. századi zenész halállista tükrében címmel fújt toborzót a műfajra és témára éhes ínyenceknek kedd este Pleskonics András, alias Plesi. A szegedi egyetem rocktörténet kurzusának előadója, a gyökerektől kezdve napjainkig végigzongorázta a rock nyolcoktávos klaviatúráját. Pontosabban csak 1980-ig, mert úgy véli: a nyolcvanas évekbeli babák már nem vágódtak hanyatt saját koruk héroszaitól.
Két település közgyűléséről is élő közvetítést ad a hír6 szeptember 24-én, csütörtökön. A hírportál reggel 9 órától kezdi online közvetítését a gyulai képviselő-testület üléséről. A békéscsabai közgyűlés szintén reggel 9 órakor kezdődik zárt üléssel. Ezt követően, amint elkezdődik a nyilvános rész, figyelemmel kísérhetik a döntéseket a hir6.hu-n.
Harmincezer, tizenötezer, hatezer és ötezer forintos vásárlási utalványokkal lettek gazdagabbak az autómentes nap szerencsés résztvevői kedden, Békéscsabán. A vetélkedők díjazottjainak a rendezvény fővédnöke, Vantara Gyula polgármester adta át a nyereményeket.
Kedd reggel az autómentes világnap keretén belül, a tavalyihoz hasonlóan, a városi önkormányzat ismét megrendezte a diszkóbaleset-szimulációt, a csabai Kossuth téren. A lélegzetelállító rendkívüli óra, egy tragédiába torkolló mulatozást dolgozott fel hihetetlen empátiával, amely egyben a héten zajló Garabonciás Napok társrendezvénye is volt.
A korábbi évek hagyományainak megfelelően, hétfő este a Csaba Centernél kigyúltak a fáklyák, s az ünneplő garabonciások úgy visítottak, hogy majd kiszakadt a torkuk. Iskolánként majd öt-hatszáz diák, és ha ezt megszorozzuk kilenccel, akkor bizony közel ötezer Garab-garat dolgozott. Akár egy Stones koncerten. Csakhogy most a 18. Garabonciás Napok hajója siklott ki az Andrássy útról, egészen a Baross utcai sportpályáig, ahol a GarabonCity vert ismét tanyát.
Nincs mese: Békés fesztiválmegye lett. Kora nyár óta szinte nem múlik el egyetlen hétvége sem, hogy valamelyik település ne csapna egy jóravaló kis gasztro-jamboreet. A legutóbbi weekenden, a Csabai Szlovákok Szervezete, a Szlovák Kultúra Háza és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület fogott össze, hogy megmutassák: megy ez csuklóból is.
Szeptember 17-én este, a csabai Ifiházban este 7 előtt már a parkolók teltségéből számítani lehetett rá: telt ház fogad bennünket az országos patikahálózat rendezésében létre jött Bereczki-Szinetár esten. S bár nem kétséges, a műsor végén énekelt mindenki a szomszédja kezét kulcsolva a magasban integetve, legyen az barát, vagy ismeretlen, a végén hazafelé menet mégis hiányérzetem volt.
Melyik együttes állíthatja meg ezt a csapatot? - vetődik fel az egyre inkább jogosnak tűnő kérdés. A Mondi-Békéscsabai Előre NKSE együttese ugyanis a magyar női kézilabda-bajnokság legutóbbi fordulójában a tavalyi ötödik helyezett székesfehérvári csapaton is átgázolt. Ez érthető képletesen, hiszen az első tizennyolc percben képtelenek voltak a gólszerzésre a vendégek, ám más - kevésbé dicséretes - produkciót mégis felmutattak a fehérváriak. Szó szerinti értelemben ugyanis néhány játékosuk a békéscsabaiakon robogott át. Olha Nikolayenkot orrtörés miatt nélkülözte a meccs nagy részében Mátéfi Eszter.
Még a reklámban is szerepel:"Kérje orvosa, gyógyszerésze tanácsát!" Ötvenegy Békés megyei gyógyszerészt fogadott doktorrá vasárnap délelőtt a békéscsabai Városháza Dísztermében a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja, Professzor Dr. Fülöp Ferenc akadémikus, tanszékvezető, egyetemi tanár.