Békéscsaba hírei
A több mint ezer, ellenzék által benyújtott módosító indítvány közül mindössze egyet fogadott el az Országgyűlés a költségvetéshez kapcsolódó beadványok közül. Ezt a módosítást Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József szabad demokrata képviselők terjesztették elő. A szavazás után Velkey Gábor a hír6-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, szerencse is kellett az elfogadtatáshoz, mert a szavazás idején nem ült bent minden kormányzati képviselő a Parlamentben. Az ellenzéki és független honatyák egységesen a javaslat mellé álltak, ráadásul egy szocialista politikus is támogatta az indítványt.
Speciális területe Békéscsabának az 1. számú választókörzet. Ide tartozik a település legnagyobb rendezvényeinek helyet adó Sportcsarnok, a Kórház utcai sportlétesítmények, de a körzet része a kiterjedt tanyavilág és egy dinamikusan fejlődő kertvárosi rész is. A terült sokszínűségéből adódik, hogy az itt élőknek eltérőek az igényeik. Több problémát fogalmaztak meg a választókörzet lakossági fórumán, de leggyakrabban mégis az útburkolatok állapotát kifogásolták.
EHF Kupa-hétvégét rendeznek november 7-én és 8-án Békéscsabán. A Mondi-Békéscsabai Előre NKSE gárdája a spanyol BM Parc Sagunt csapatát fogadja. A spanyolok úgy döntöttek, mindkét mérkőzést Békéscsabán játszák le, ezzel is csökkentve klubjuk kiadásait. Az ellenfél lemondott ugyan a pályaválasztói jogáról, de a továbbjutásról nem. Cristina Mayo a mérkőzések előtt a hír6-nak nyilatkozva arról beszélt, hozzászoktak a sorozatterheléshez és bíznak benne, hogy élvezetes, közönségszórakoztató mérkőzésen vívják ki a továbbjutást.
Délután négykor derekasan bedugult a Luther. A piros lámpánál csak úgy nyúlt a hosszú farkú kígyó. Az egyik szépségszalon előtt egy bájos tizenéves lányka állt. Már szinte hallottam is, ahogy kattan a bilincs a csuklómon. Miközben arra tekert egy csávó a bringaúton, és egy jókorát sercintett. Persze nem a lányra, de ez a vice-versa - életünk parányi pulzáló lenyomata. A sóderen egy fehér macska anya ült a fiával. Róluk szól a mese.
Tavaly sokan megmosolyogták, azt a szlogent, hogy felszálló ágban a Jókai Színház. Pedig a színház vezetése egyértelműen kijelölte az utat, „fesztiválokra megyünk és nyerünk". A sok befektetett munka lassan meghozza a sikert. A múlt heti, szolnoki Vándorfesztiválon a Teátrum tagját, Kara Tündét választották a legjobbnak, a fiatal színésznő kategóriában.
Harmadik alkalommal végez EU élelmiszersegély osztályt ebben az évben november 4-én, 5-én és 6-án a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány a Békéscsabai Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Központ közreműködésével. A rászorulók nyolc békéscsabai helyszínen vehetnek át lisztet, tésztát és sajtot.
Mintegy 120 képviselőjelöltet hallgatott meg Orbán Viktor Fidesz-elnök az elmúlt hét végéig - mondta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére. A pártelnök "rendkívül szoros nemzetközi és belföldi programjai ennyit tettek lehetővé" - közölte Szijjártó Péter, utalva arra, hogy az ősz elején még november első felére tervezték az egyeztetések befejezését. Hozzátette: az egyéni képviselőjelöltek meghallgatásával várhatóan november végén, december elején végez majd Orbán Viktor.
A békéscsabai kórház és szegényház megalapítójának sírját koszorúzták meg hétfőn a város és a kórház mai vezetői, a Bajza utcai temetőben. Dr. Réthy Pálra, születésének kétszázadik évfordulója alkalmából emlékeztek a megjelentek.
Dupla mérkőzést játszik a hétvégén a Mondi-Békéscsabai Előre NKSE csapata az EHF Kupában. A lila-fehérek hazai környezetben fogadják a spanyol BM Parc Sagunt csapatát, majd a szombati összecsapás után vasárnap a visszavágónak is Békéscsaba ad otthont. A két nemzetközi kupameccsre a szerencsések, mostani játékunkkal naponta négy belépőt nyerhetnek.
A hagyományos kispályás focitornával zárta a versenyszezont a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club a hétvégén. A harmincegy éves múltra visszatekintő kupán a sportolók mellett az edzők, sőt vendégcsapatként a Vandháti úti iskola együttese is elindult. A meghívott gárda nem volt túl udvarias a házigazdákkal szemben. Az előző évi után, idén újra megnyerte a tornát.