A rovat további hírei
Pénteken nyílt meg a IV. Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok, Vidékfejlesztési Konferencia kétnapos programja a Gara Hotelben. A teltházas rendezvényen számos szakember lépett mikrofonhoz.
A héj nélküli tökmag betakarításának hagyományos technológiája: az emberek végigjárják a tökföldeket, egy erős bottal minden tőről kézzel leütik a tököt, majd a levert tököket lábbal egy sorba rugdossák, így két soronként sorokban gyűlnek a tövükről leszabadított tökök. Miután a gyalogosok végeztek, a gépek vették át a hatalmat a tökföldeken, szépen felszedték a levert tököket, a magokat megszabadították a burkolattól és ömlesztett áru szállítására alkalmas kocsikba hordták össze. A széttrancsírozott tök héja pedig ott marad a szántóföldön.
A Békés megyében élők hajlamosak azt hinni, hogy a vágyaik útjai egyirányúak, és valamennyi elfelé vezet ebből a régióból. Tény és való, hogy mind a megye, mind településeinek létszáma tendenciaszerűen csökken. A megyeszékhely önkormányzatának most már évtizedek óta visszatérő és megoldásra váró problémája, hogy az egyetemekre, főiskolákra elkerült fiatalok nagy része nem kíván visszatérni Békéscsabára, megpróbálnak máshol egzisztenciát teremteni maguknak. Például a fővárosban, a Dunántúlon vagy a Tiszántúl nagyvárosaiban.
A Csabai Csípős Csoport ma is üzleti találkozót tartott a Munkácsy hotelben. Magyarország legnagyobb üzleti networking szervezetének, a BNI-nak - Business Networking International - a lényege az, hogy a tagok egymás munkáját segítik azzal, hogy üzletet ajánlanak, közvetítenek egymásnak jutalék nélkül. „Aki ad, az nyer!"
Az 1848/49-es szabadságharc bukásával az élet nem állt meg Magyarországon és Békéscsabán sem, az emberek visszatértek hétköznapi tevékenységeikhez. Így tett Berger Izsák serfőzőmester is, aki egy évvel a szabadságharc bukása után 1950-ben fejezete be vendégfogadójának építését a békéscsabai Széchényi-liget szélén.
A békéscsabai Fenyves Hotelben tartotta a Kiss és Társa Kft. az újonan megépülő SKF csapágybolt beruházásának nyilvános sajtótájékoztatóját. Az eseményen jelen volt természetesen, Kiss József cégtulajdonos, Palotai Irén gazdasági vezető, valamint Zsíros András az új épület tervezője. Őt kértük meg, mondjon néhány gondolatot erről a munkájáról.
Erre a kérdésre is választ kaphattak azok, akik részt vettek a Vállalkozók Országos Szakszervezete , a LIGA Szakszervezet és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvényén.
Két új gép segíti a munkát a Gyulahúsnál, a szárazáru üzemben már munkába is álltak a berendezések, amik nem csak javítják a cég energiafelhasználását, de segítik a biztonságosabb, jobb termelési környezet kialakítását.
Amilyen stabil és megbízható iparág volt az építőipar a szocialista Magyarországon, annyira hektikussá vált a kapitalista Magyarországon. Amennyire kiszámítható és tervezhető volt a munka korábban, annyira kiszámíthatatlan és tervezhetetlen lett a rendszerváltás után. Az elmúlt huszonnégy esztendőben cégszárnyalások és cégbukások jellemezték az iparágat. Látványos felfutások és még látványosabb bukások, szerény felépülések és csendes elmúlások - mindenre volt példa.
A békéscsabai lakosok a Szarvasi úton járva, saját szemükkel is jól láthatják, hogy napról napra hogyan épül, szépül az új SKF csapágybolt telephelye.