A rovat további hírei
Ment-e elõrébb a világ, ha nem is – Vörösmarty után szabadon – a könyvek, hanem az emberek által? Jellemesebbek-e vagyunk-e, változott a férfi-nõ viszonyban bármi is, milyen a politikus megítélése, a régi pletyka ma is él és ugyanolyan rosszindulatú?
Vannak a hazai televíziózásnak felejthetetlenül ijesztõ pillanatai. Ilyen például, amikor Fekete Pákó letolja a gatyáját egy reggeli mûsorban, amikor túlélõbajnokok versenyjelleggel csótányt fogyasztanak, vagy amikor élõ adásban buszok helyett tankok közlekednek a Madách téren.
Eredetileg cukrászda volt, késõbb sátor lett. Ma már kissé fellengzõsen kulturális központnak hívják, bár a beavatottak pontosan tudják, hogy csak egy hely. Ahol nyugodtan leülhetünk a földre, és senki sem szól ránk, ha lehúzzuk a cipõnket.
Hétfõ este a Duna Televízióban mutatják be a gyulai filmrendezõ, Krasznahorkai Balázs elsõ nagyobb lélegzetû dokumentumfilmjét, a Maradékot. A figyelemre érdemes alkotó és munkája a Délvidékre kalauzolja el nézõit.
Rögzíteni kell, hogy nem volt rossz a "III. Irodalmi Humor Fesztivál". Legalábbis nem nevezhetõ rossz aránynak, ha tizenegy felolvasó író munkáinak zömén mosolyog az ember, itt-ott elneveti magát. Néhol homlokot ráncol a gyerekes, csacska fogalmazások hallatán (irodalomnak némelyik szövegek nagy jóindulattal sem nevezhetõk), és kicsit szomorúan, olyan benyomása támad e sorok írójának, hogy bizony az éhes disznó makkal álmodik. A humor rendre altesti volt, a szex kamaszokat megszégyenítõ gyakorisággal került szóba. Ez már a jelen hazai kabaréjában unalmas. Bár ez tagadhatatlanul szerkesztés kérdése is. Egyensúlyoké, arányoké, mértékeké. E tekintetben azért nem egy alkalommal rezgett a léc.
A Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiváljának szombati napján Shakespeare és Esterházy címmel hangzott el pódiumbeszélgetés, amelyrõl igazoltan hiányzott az angol drámaíró. Ott volt viszont Esterházy Péter, akit Elek Tibor irodalomtörténész faggatott Shakespeare-hez fûzõdõ kapcsolatáról. Arról, hogy lehet-e az angol színpadi szerzõtõl tanulni, és ha igen, mit. Esterházy Pétert azonban sok mindennek nevezhetnénk, ám szokványos vendégnek aligha.
Ezt a meglepõ, de valójában minden bizonnyal nagyon is helyén való kijelentést tette pénteken, Gyulán a Shakespeare és a film címmel megrendezett konferencián Géher István egyetemi tanár, aki az angol drámaíró és lírikus talán legnevesebb honi kutatója. A professzor az 1947-es Laurence Olivier-, az 1963-as Grigorij Kozincev- és az 1980-as Franco Zeffirelli-féle Hamlet-adaptációkat vetette egybe humorral, no és persze kellõ komolysággal átszõtt elõadásában. S nem hagyott kétséget afelõl, hogy hozzá legközelebb a hatvanas évek elején készült szovjet-orosz változat áll. Géher filmes betétekkel tûzdelt elõadását vastaps követte.
A Várszínház programkínálatában néhány éve szerepel a próza-, a líra- és az irodalmi humorfesztivál. Hogy ez utóbbi a legéletképesebb, azt bizonyítja: az idén már harmadszor rendezik meg.
Nem járhatunk messze az igazságtól, ha úgy fogalmazunk: a legnagyobb kortárs magyar író vendégeskedik Gyulán a Shakespeare Fesztiválon.
A Stílusgyakorlatról gondolkozva nem árt két tényezõt tudatosítani. Az elsõ, hogy az irodalom − legyen az prózairodalom vagy színpadi irodalom − már jó néhány évtizede nem feltétlenül történeteket szeretne elmesélni. Már abban az értelemben nem, ahogy Shakespeare a Hamletét vagy Schiller az Ármány és szerelemét. A második pedig a nyelvfilozófia egyik alaptételszerû kijelentése, ami szerint: „Beszélj, s megmondom, hogy ki vagy.”
Érdemes ezek rögzítése után nekikezdeni annak boncolgatásához: mit láthatott a békéscsabai Városházi Esték idei utolsó elõadásán a publikum, amikor jegyet váltott a Raymond Queneau Stílusgyakolat címû produkcióra. A jegyváltásra még visszatérünk.
Nyerjen akciós termékeket a holvegyekital.hu-tól!
Nyerjen! 1.299 Ft értékben!

akciós termékeket a holvegyekital.hu-tól!

Ital
Nyerjen mikrót farsangra az Emarkt-tól!
Nyerjen! 14.900 Ft értékben!

mikrót farsangra az Emarkt-tól!

Műszaki cikk
Nyerjen utalványt, mely a Csücsök Csárda felajánlása!
Nyerjen! 5.000 Ft értékben!

utalványt, mely a Csücsök Csárda felajánlása!

Étel ital