A rovat további hírei
Nem járhatunk messze az igazságtól, ha úgy fogalmazunk: a legnagyobb kortárs magyar író vendégeskedik Gyulán a Shakespeare Fesztiválon.
A Stílusgyakorlatról gondolkozva nem árt két tényezõt tudatosítani. Az elsõ, hogy az irodalom − legyen az prózairodalom vagy színpadi irodalom − már jó néhány évtizede nem feltétlenül történeteket szeretne elmesélni. Már abban az értelemben nem, ahogy Shakespeare a Hamletét vagy Schiller az Ármány és szerelemét. A második pedig a nyelvfilozófia egyik alaptételszerû kijelentése, ami szerint: „Beszélj, s megmondom, hogy ki vagy.”
Érdemes ezek rögzítése után nekikezdeni annak boncolgatásához: mit láthatott a békéscsabai Városházi Esték idei utolsó elõadásán a publikum, amikor jegyet váltott a Raymond Queneau Stílusgyakolat címû produkcióra. A jegyváltásra még visszatérünk.
Mindig eseményszámba megy, ha Szász János rendez. A Gyulai Várszínházban ezt az idén immár harmadik alkalommal teszi. A Shakespeare Fesztiválon a Lear királyt állította színpadra. Azon tûnõdtem: miért. Szász Jánosnak szûkösek a színházi keretek. Nem véletlen, hogy elsõ alkalommal fordul elõ, hogy várszínházi rendezése színpadi helyszínt kap. Emlékezhetünk rá, hogy a Brecht Baal-ját a Várfürdõ valóban különös atmoszférájú Lovardájába helyezte. Majd néhány évvel késõbb a Marat halálát egy üresen álló üzemcsarnokban „bonyolította le”.
Jól beszélsz angolul, Brigitte – mondta Bryan Adams annak a
veszprémi egyetemistának, akit a When Yo Gone címû dal elõtt a színpadra hívott, hogy duettet énekeljenek.
Shakespeare-t még nem rendeztem, csak olvastam, és még mindig nem vagyok biztos abban, hogy tudok Shakespeare-t rendezni – mondta a Lear király bemutatója elõtti hétfõi gyulai sajtótájékoztatón Szász János rendezõ a Hír6 kérdésére. Különleges elõadás lesz. A fõszerepet játszó Derzsi János, a Cannes-i Filmfesztiválon tudta meg, õ játssza Leart.
Visszatérõ vendége a Városházi Estéknek Fábry Sándor. Szervezõi szempontból vele nem lehet melléfogni. De nézõi szempontból sem nagyon.
Nagysikerû koncertet adott pénteken a Városházi Estéken a Pribojszki Mátyás Band a szlovákiai Peter Lipával közösen. Képgaléria!
(Fotó: Such Tamás)
Bodrogi Gyula Kossuth-díjas kiváló és érdemes mûvészt választották meg a közelmúltban elhunyt Darvas Iván helyére a nemzet színésze cím viselõi csütörtökön - közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel.
Adva van egy festõ: Szacsvay Varga Ferencnek hívják. Képei olyanok, mint egy-egy mese. Karikaturisztikus, fricskás történetek. Harsogó színekkel, humorral festett, kifordított valóság. Úgy dolgozik az ecsettel, mintha egy szürrealista, profi kikiáltó, vagy mutatványos lenne.
Lendületes támadást indított a megyei ügyvédi kamara ellen a Versenyhivatalon keresztül egy civil szervezet. A kamara vezetõje azonban cáfol, pontosít és érvel. Nem is olyan egyértelmû, ami elsõre annak látszik.
Bomba nyeremény! Nyerd hatosával az SCM Kft-től!
Nyerjen! 774 Ft értékben!

Bomba nyeremény! Nyerd hatosával az SCM Kft-től!

Ital
Fantasztikus időutazás...az Árpád Pálinkával!
Nyerjen! 7.520 Ft értékben!

Fantasztikus időutazás...az Árpád Pálinkával!

Ital
Takaríttasson otthon is profikkal, a Dig Build Kft.-vel!
Nyerjen! 10.000 Ft értékben!

Takaríttasson otthon is profikkal, a Dig Build Kft.-vel!

Szolgáltatás