A rovat további hírei
2014 Munkácsy éve Békéscsabán. Idén 170 éve, hogy megszületett a festőgéniusz, ennek alkalmából döntött úgy a békési megyeszékhely, hogy egy egész évig tartó programsorozattal emlékeznek meg a város számára oly fontos személyről. Ennek részeként nevezték el a múzeum mellett lévő, az Élővíz-csatornát átívelő hidat Munkácsy Mihály hídnak.
Ki más nyitotta volna ki a Csabai Csípős Blues Klub idei évadkapuit, mint Török Ádám és a folyamatosan megújuló csapata, a Mini brancs? (Vagy ez annyira nem egyértelmű? Legyen az, kérem!) Péntek esti bluesnyalakodás, avagy Török bácsi gyógyította a mindennapokban megkínzott egónkat.
Tizenöt éves a Trefort Fiúkórus. Az évfordulót hangversennyel ünnepelték az énekes fiatalemberek.
Közel két évtizede, kisebb-nagyobb megszakításokkal működik Békéscsabán a Junior Novella Kör. A műhely alapvetően a közlésvággyal rendelkező középiskolásokat ápolja, bíztatja, terelgeti. A keddi évadnyitó foglakozás nyitott volt, ahol a hallgatók a saját munkájukat olvasták fel. A kurzus trénere és az est házigazdája Kántor Zsolt volt.
Takaros karámban, puha homokon sétál két ló a Békéscsabai sétálóutcán, pontosabban a Jókai színház előtt. A járókelők megállnak, mosolyogva nézik a két jószágot, a bátrabbak közelebb mennek, megsimogatják a kíváncsi patások fejét, esetleg megkínálják őket almával, sárgarépával. Azt már megszoktuk, mi, csabaiak, hogy a színház mindig kitalál valamit. Volt már itt körhinta, hajó, számtalan, a teátrum színpadán bemutatott darabra emlékeztető díszletelem. Na de hogy lovak?
Száz esztendeje már, hogy kitört az első világháború, amelyet joggal neveznek hadikatasztrófának. Addig is voltak harcok, háborúk, de az 1914-ben kitört háború méretében, emberáldozatában minden addigi képzeletet felülmúlt. Több mint 19 millió 700 ezer halott, 21 millió 200 ezer sebesült és rokkant, Békéscsabán 963 hősi halott, 466 hadiözvegy, 168 hadiárva, 318 rokkant – ez az első világháború szomorú mérlege. Erre emlékszik Békéscsaba egy egész éven át tartó programsorozattal.
A közelmúltban Békéscsabán járt az elmúlt év Eurovízio magyarországi nagykövete: ByeAlex. A Féja Géza téri közösségi ház melletti réten több ezren voltak kíváncsiak a Kedvesem dalszerzőjére – nyilván több saját gyártású nótát is hozott a popputtonyában.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó