A rovat további hírei
Mint Mel Gibson Jézusa a feltámadás előtt három nappal, üvöltöttem fel a fájdalomtól, amikor a kilencvenes évek végén az egyik lap szalagcíme ezt hozta: ’Betty Love már a saját hangján énekel!’. Azóta eltelt vagy tizenöt év. Azóta az Élővíz-csatorna már-már visszafelé hömpölyög. Azóta már tudjuk, még van lejjebb is. De azt is, hogy van feljebb is. Például, ha egy zenekar tíz körömmel ragaszkodik a saját nótáihoz. Pláne, ha kettő. S pláne, ha helyiek (csabaiak). ÉdesKeserű (ÉK) koncert, előbanda: a Randy Marsh Fusion Project; vagy Randy Marsh Fusion Project koncet, utóbanda: az ÉdesKeserű. Mindegy, egyre megy. Péntek esti alterláz a FEK dísztermében. És aki oda betért, az bent maradt. A sörös üvegeket pedig Józsi bácsi pakolta össze.
Az Ibsen Stúdiószínházban március 5-én mutatják be Csehov Leánykérés című művéből készült darabot. A próbák javában zajlanak, már csak az utolsó simítások vannak hátra a bemutatóig.
"Ami csabai..." elnevezéssel kiállítás-sorozatot indít útjára a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, ennek keretében először Mazán László festőművész karikatúrái tárulnak szem elé. A kiállítás zártkörű megnyitóját szerdán tartották, a nagyközönség csütörtöktől láthatja az alkotásokat.
Bő egy évtizede kezdődött minden. Amikor is Lustyik Pista bácsi, a Kemény Gábor középsuli kapuőre bevitte a gitárját az intézménybe. És ha a lazító szünetek alatt nem szakította félbe egy disszonáns telefoncsörgés, akkor talán végig tudta játszani a Felkelő nap házát, a körülötte nyüzsgő az ad hoc közönségnek. Majd 2005 elején, három keményes fószer arra kérte Pista bá’t, hogy ugyan, mutasson má’ meg nekik egy-két csajozós fogást a kecses-becses hangszer nyakán. Persze se perc alatt kiderült, nem szokta a szűz ujjbegy a szántást. Így a tízperces foglakozásokból konyhai gyakorlások, délutáni szakkörök és végül harmóniaszórások lettek boldog a népek fülkagylóiba. Tavaly ősszel a közgyűlés, Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetéssel méltatatta Lustyik Pisti munkáját. A Kemény Gitárklub vasárnap ünnepelte azt a bizonyos 2005 eleji pillanatot.
Az Országgyűlés 2000. június 13-án fogadta el azt a határozatot, amely értelmében minden év február 25-én emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira. Békéscsaba is ünnepséget tartott a Szabadság téren lévő emlékműnél, ahol az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatója és diákjai elevenítették fel a hajdani történéseket.
Örömzenélésre gyülekezett hétfő este egy egész zenekar Békéscsabán, a Jókai Színház színpadán. Nem szokatlan esemény ez a viharsarki megyeszékhelyen, minden év elején a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar így köszöni meg azok segítségét, akik egész évben támogatták munkájukat.
A korábbi low bugdet helyett, idén már no bugdetra zúzott költségvetéssel ga(rá)zdálkodik a tíz esztendeje létező Farsangi Rögtönzések – Improvizációs Fesztivál (Improfeszt). A mecenatúra kifarolásával az országos amatőr színjátszó kezdeményezés, majdhogy nem a sötét verembe lépett, amikor is a művészpartnerek (köztük a békéscsabaiak is) egyöntetűen azt mondták: a nagy túrót! Így az Improfeszt csabai elődöntője a Féling Színház és a Magyar Szín-Játékos Szövetség szervezésében szálkamentesen lezajlott a FEK-ben, szombat délelőttől a kihűlésig.
Éppen 169 éve, hogy Munkácsy Mihály megszületett. A békéscsabai múzeum vezetése minden évben méltóképpen ünnepli meg intézményük névadójának születésnapját. Szerdán megemlékezés és koszorúzás, valamint rendhagyó rajzóra és tárlatvezetés várta azokat, akik együtt akartak ünnepelni a nagy festő évfordulóján.