A rovat további hírei
Cudar, hideg tél volt 1987-ben. Mezőberényben is nagyon hideg volt február 3-án reggel fél négykor, amikor a Gyomai út – Madarász utca sarkán, a közterületen lévő pavilon ajtajáról Varga Bálint levette a lakatot, belépett a bódéba, felkapcsolta a villanyt, felvette szakácsruháját és hozzákezdett élete első eladásra szánt lángosainak az elkészítéséhez. Úgy sejtette, hogy öt óra körül már biztosan jönnek az első vevők, addigra tehát néhány darabnak már eladósorban kell lennie, egyúttal fel kell készülni a hat óra körüli rohamra is. Azt persze csak remélte, hogy hat órakor majd lesz roham, ugyanis fogalma sem volt róla. Csak így képzelte el, mert úgy tudta, hogy a lángost sütőknek a reggeli órákban van forgalmuk és kilenckor már vége is a napjuknak.
Vésztő életében a mezőgazdaság a legelső. A települést körbeölelő földeken hagyományosan magas színvonalú növénytermesztés folyik. Volt idő, amikor négy termelőszövetkezet is működött Vésztőn. A négy különálló téeszt egyesítő Körösmenti Szövetkezet az Aranykalász, a Béke, a Kossuth és a Petőfi TSZ-ekből alakult meg 1975-ben. Ez is a térségre jellemző váltakozó, váltakozó sikerű eredményességgel gazdálkodott éveken keresztül. Az 1990-es évek elején gazdálkodása újra veszteségesre fordult, ekkor teljes vezetőváltás következett be. Az új menedzsment holding rendszerben képzelte el a további működést, ezért a különböző tevékenységek végrehajtására - a Körösmenti Mezőgazdasági Szövetkezet túlsúlyával - hat önálló kft-t alakított. Ezek között a növénytermesztési ágazat működtetésére jött létre a Kert-Land Kft. Későbbiekben a szövetkezet eredménytelenül működött, egyre nagyobb terheket rótt az önálló vállalkozásokra, ezért azok vagy megszűntek, vagy meg próbáltak önállóvá válni.
Vésztőn eleinte csak a Batthyányi utca egyik házának kerítésén látszott a messzire világító sárga szín, amiről feltűnésekor senki sem nagyon tudta, hogy mit is jelent. Csak annyit lehetett látni, hogy a sárga hullámlemez-kerítésén belül jelentős mennyiségű vastekercs és trapézlemez van felhalmozva. Az évek múlásával először a Batthyányi utcai kerítés hossza nőtt meg, majd ez a sárga szín feltűnt a település ipari negyedében, a Békési úton is, ahol egy hatalmas telket ölel körül, melyen már van két épület is. Ma már nem csak a vésztőiek tudják, hogy ez a Pascal Kft. telephelye lesz, ahol fém hullámlemezeket gyártják majd. A cég tulajdonosa Pascal Kölgen belga állampolgár, ide álmodta meg világméretű cégének a központját. Persze az sem mindennapi történet, ahogyan Vésztőre került a 36 éves, Indiában született üzletember. Erről már párja, Bak Ildikó a cég menedzsere mesélt, akivel közösen vezetik egyre bővülő vállalkozásukat.
Vésztő egyetlen étterme, a Varietas Vendéglő nem a várost átszelő főutcán van. Ha Békéscsaba felől érkezünk, a központ előtt balra kell letérni, igaz, a saroktól mindössze csak száz méterre található az étterem és a hozzátartozó vendégház. A rendezett, tiszta épületegyüttes előtt parkoló is várja az autóval érkezőket. Garzó István tulajdonos elmesélte, hogy két éve, amikor az év étterme választás kapcsán szavazatokat gyűjtöttek, a 450 érvényes voks között 85 külföldi vendég által leadott szavazatot is találtak. Pedig az észak-békési kisváros nem éppen idegenforgalmáról híres.
Békéscsaba belvárosának egyik legszebb felújított épülete a 2010-ben átadott Ibsen Ház, amely az Univerzál Áruház és a Békéscsabai Jókai Színház közé ékelődik. A Közgé (Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Kollégium) átalakításával kialakított épületben - a sok kulturális és oktatási tér mellett – helyet kapott egy étterem is. A városban talán a legjobb adottságokkal, a sétálóutca legszebb részén, a Jókai Színház és a 100-as ABC közvetlen szomszédságában, rendezvényekre, színházi előadásokra szakosodott környezetben. Olyan helyen van tehát, ahol nagyon sok ember megfordul, a nap minden szakában. Az éttermet február elsejétől két fiatal vállalkozó, Vantara Gyula Gábor (31) és Bíró Csaba (32) üzemeltetik. Az étterem reggeltől késő estig mindig a napszaknak megfelelő szolgáltatást fog nyújtani vendégeinek - derült ki a hír6.hu megyejárása során.
G&T – Békéscsabán mindenki tudja, ez a két betű a minőségi építőanyag kereskedés szinonimája. A családi vállalkozás 1996-ban laminált parketták importálására és forgalmazására jött létre. Ma, 2012-ben túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a régió, de talán az ország egyik meghatározó építőanyag kis- és nagykereskedésévé fejlődött. A csabai mellett Kecskeméten is van bemutatóterme, és jelentős román vásárlókörrel is rendelkezik. Teljes nevük G&T Burkolóház, ahol a burkolóház arra utal, hogy bármilyen ingatlan, bármilyen burkolatszükséglete – padló, fal, homlokzat - itt biztosan beszerezhető. A hír6.hu megyejárása során azt is megtudta a G&T Burkolóház ügyvezetőjétől, hogy náluk ma már az is elintézhető, hogy valaki szó szerint saját arcára formálja a fürdőszobáját.
Békéscsabán a Szarvasi úti felüljáró és környéke mindig is a város legfontosabb autókereskedelmi központja volt, ahol az autószalonok és a használt autókkal kereskedők jól megfértek egymás mellett. Hatalmas cégérek hívogatták a vásárlókat, ahány szalon annyi márka. Ezt az állapotot gyökeresen megváltoztatta az elmúlt években makacsul ható gazdasági válság, mely legjobban az autóipar, az autókereskedelem vérét szívta ki. Nagyon sok márkakereskedést ki is véreztetett. Akik viszont életben maradtak azok bővültek, fejlődtek. Ilyen a csabai Opel márkakereskedés is, ahol ma a német márka mellett három japán és egy koreai típus teljes kínálatából is válogathatnak a vásárlók. A hír6 megyejárás-sorozatának békéscsabai állomásán a Körös Autócentrum Kft. ügyvezetőjétől megtudta azt is, hogy miért nem mentek tönkre ebben hosszan elnyúló gazdasági válságban.
Jankay Tibor a XIX. század utolsó esztendejében született Békéscsabán és hosszú életének több mint felét itt élte le, 1948-ban vándorolt ki Amerikába. Magát festőművésznek tartotta, de jelentős volt szobrászati tevékenysége is. Első önálló kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban volt 1926-ban, a város 1934-ben műtermet adott a festőnek. Halála után (1994) végakaratának megfelelően gazdag örökségét hazaszállították Békéscsabára (1997), ahol 2003 októberében megnyílt a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria a Csaba Center harmadik emeletén. A városra hagyott festményeiből összeállított állandó kiállítás itt tekinthető meg. Ugyanabban az épületben - a földszinten - 2001. november 23-a óta várja vendégeit a Jankay Kávéház. A hír6.hu megyejárása során a kávéház tulajdonosától megtudta a névadás körülményeit és azt is, hogy milyen kapcsolatban van egymással a galéria és a kávéház.
Az Avar Vendéglő, Étterem Sarkad központjában, a Szent István téren található. Autóval Gyula felől érkezve a villanyrendőrnél balra kell fordulni, és azonnal látszik az étterem terasza. A házat a XIX-XX. század fordulóján Kerekes ügyvéd úr építette. Tőle vette meg Szabó Miklós, egy tanyán élő, jómódú gazdálkodó. A tanyán élők - ha tehették - a múlt század elején a városban is tartottak egy házat, ott laktak télen, amikor nem volt munka a határban. Az épület életében jókora kanyarok voltak, amíg végül vendéglő lett a lakóházból. A hír6.hu megyejárás-sorozatának sarkadi állomásán Ölyűs József tulajdonos nem csak a ház történetét mesélte el, hanem azt is, hogyan lett a kilenctornyú templom melletti kombinált lángossütő-fagylaltozó pavilonból elegáns belvárosi étterem.
Nyerj páros belépőt a Varázslatos Musical előadásra!

Nyerj páros belépőt a Varázslatos Musical előadásra!

Érték: 6.000 Ft Játszom
Nyerj díszdobozos kolbászt a dr. Ignácz Manufaktúrától!

Nyerj díszdobozos kolbászt a dr. Ignácz Manufaktúrától!

Érték: 7.900 Ft Játszom
Nyerjen a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

Érték: 5.000 Ft Játszom