A rovat további hírei
Megyejárás: a Hír6 csapata ezúttal a békési járásban lévő Békésre látogatott el. Izsó Gábor polgármester vezetésével jártuk körbe a települést.
Meghatározó üzeme és exportálója a magyar baromfi-feldolgozó iparnak a mezőkovácsházi Pannon Mezőgazdasági és Szolgáltató Lúd Kft. Megyejárásunk soros állomásán kiderült, a cég a település legnagyobb adófizetője, 2011-ben 11 milliárd forintos forgalmat bonyolított le.
Nem keverendő össze a jóval később létrejött Dumaszínházzal (comedy central), különben is nagy barátságban vannak Hadházi Lászlóékkal. Már 21 éves a többek között Hunyadi 88 díjjal kitüntetett mezőkovácsházi Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény fenntartásában működő DUMA’Színház. Megyejárásunk során Duma Zsolt intézményegység-vezetőhelyettessel, az alapfokú művészetoktatási intézmény vezetőjével, a színház alapító-névadó, szellemi és szakmai, művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Nosztalgiával gondol vissza a fénykorában 800 dolgozót foglalkoztatott Új Alkotmány Mgtsz-ben végigdolgozott évekre Oláh Tibor gazdaságmérnök, a mezőkovácsházi Babó Kastély Panzió tulajdonosa, üzemeltetője, aki néhai társával, főnökével, Kőrösi Jenővel együtt több mint 10 évvel ezelőtt vette meg a téesz egykori Babó majorját, és virágoztatta fel. Aki még soha nem járt a Kaszaper felé eső volt majorban, megyejárásunk következő állomása során bizony elámulhat azon, hogy a dél-békési, „istenháta mögötti”, kilenc éve üzemelő csanádi turisztikai centrumban mi minden várja.
Az is fejlettségi mutató ám, hogy az elhasznált világítótestek hány százalékát gyűjtik vissza és hasznosítják újra egy adott térségben. Nos, míg országosan 40 százalék az arány, Kelet-Magyarországon csupán 20 százalék. Kovács Bélával, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. – eredeti szakmájára nézve közgazdász – világítástechnikai divízió (ágazat) menedzserével a március 5-én átadott mezőkovácsházi világítástechnikai hulladékhasznosító, vagyis fénycsőbontó üzemben beszélgettünk megyejárásunk alkalmával.
Az ország egyik legfiatalabb professzora dr. Turcsán Zsolt Attila agrárközgazdász, Mezőkovácsháza független polgármestere, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karának (Mosonmagyaróvár) címzetes egyetemi tanára, ám elsősorban nem ezért kerestük fel megyejárásunk során hivatalában. Szerencsés helyzet az, amikor egy kimondottan mezőgazdasági jellegű város első embere otthon van a szakmában.
Idén 30 éves a szeghalmi székhelyű Layer Kft. A hír6.hu megyejárása kapcsán arról beszélgettünk az ügyvezető igazgatóval, milyen új terveket szövöget vállalkozása további fejlesztése érdekében. Napelem-rendszerek és szélerőművek telepítésével, saját vízellátással, a hőenergia alternatív és olcsó előállításával, egyszóval önellátással szeretné segíteni a szeghalmi Sárréti Ipari Parkba betelepülő vállalkozásokat Layer István, a cégcsoport tulajdonosa.
„Össz, vagy ossz” (osu), valahogy így köszöntem, amikor beléptem a szeghalmi, tavaly a karate szakágban két Európa-bajnokot, valamint egy második helyezettet is nevelő szeghalmi Senshi Sportegyesület edzőtermébe. A hír6.hu megyejárásának egyik állomásaként ugyanis ellátogattunk a szeghalmi, egykori iskolában saját dojo-t (edzőtermet) működtető, és immár csaknem 20 éves múltra visszatekintő egyesülethez. Valamikor 30 éve próbálkoztam én is a sportág kyokushin-ágával…
Szeghalmon 2012-ben sem vesznek fel működési hitelt, kötvénykibocsátással sem számolnak, de a kisebb-nagyobb fejlesztések és a rászorulók támogatása szerepel a palettán - tudtuk meg megyejárásunk során. Macsári József független polgármester szerint szigorú, takarékos gazdálkodással, és az intézmények partnerségével idén is egyensúlyban tartható a költségvetés.
Megyejárás - a hír6.hu a Szarvasi Mozzarella Kft. örménykúti sajtüzemébe látogatott el. Ismereteket szerezhettünk a maga területén országosan piacvezető cégről és elleshettük a mozzarella-gyártás technológiai folyamatát is.
Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!
Nyerjen! 3.200 Ft értékben!

Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Szépség
Autódekor - ha akarod, felrakod, ha nem, akkor is SMAX!
Nyerjen! 15.000 Ft értékben!

Autódekor - ha akarod, felrakod, ha nem, akkor is SMAX!

Szolgáltatás
Nyerjen a Sandviken Tools Kft-től Bahco metszőollót!
Nyerjen! 4.000 Ft értékben!

a Sandviken Tools Kft-től Bahco metszőollót!

Szerszám