A rovat további hírei
Barkász Sándor, a Békés Drén Kft. ügyvezető igazgatója idén júniusban lett a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. főtulajdonosa és egyben legnagyobb támogatója. Neve napokig, hetekig forgott a médiában. Hiába szerepel csak az NB II-ben a csapat, az egyesület múltja és jövőképe miatt, legfőképpen pedig azért, mert fociról van szó, járt a csapatnak a nagy médianyilvánosság.
Szép fakapu, régi téglából rakott kerítés, csinosan felújított parasztház és kerámia házszám a falon. Ez a látvány fogadta a hír6.hu megyejáró autójának utasait, amikor Békésen, a Csap u. 24-es számú ház előtt megálltak. A kép árulkodott, tudni lehetett, hogy valamilyen kézműves ember házához érkeztünk. A kapun belépve nagy fa az udvaron, alatta köcsögfa, rajta köcsögök, a verandán régies padok, egy asztal. A házigazda előttünk ment a ház végéig, s bekalauzolt a birodalmába.
Isteni a cipókenyér! (Rita, Budapest) A mazsolás kalács mindenek felett! (Róbert K., Békéscsaba) a szöveg facebook ízű, de nem ott olvasható. Egy pesti lány és egy békéscsabai srác érezte fontosnak megosztani a világgal egy információs oldalon egyrészt, hogy ismerik a békési Drucker Pékséget, másrészt azt is, mit szeretnek igazán a pékség termékei közül.
Békésen a rosszerdői tanyavilág és a Kettős-Körös – Rákóczi – Szabó Dezső – Körösi Csoma Sándor utcák által határolt területnek az elmúlt 100 évben mindössze három körzeti/háziorvosa volt. Kovács doktor, Matolcsy doktor és immár 22 esztendeje Pálmai doktor, azaz Dr. Pálmai Tamás. A körzetben erősek tehát az orvosok kötődései. A doktor úr munkája mellett társadalmi megbízatást is vállal, egyúttal ellátja Békés város alpolgármesteri feladatait is - immár két és fél éve. Az előző, ugyancsak egyedüli és társadalmi megbízatású alpolgármester a mostani kormánymegbízott, Erdős Norbert volt. A testület döntött úgy, hogy a tisztséget a ciklus végéig ebben a konstrukcióban oldja meg.
Katonás rend uralkodik az orosházi Tas utcai szivattyúházban, amely tíz esztendővel ezelőtt befejezte működését, és már nem a víz szolgáltatása, hanem a víz szolgálata a feladata. Azóta nem szakemberek járnak ide dolgozni, hanem vendégek nézelődni. Azóta nem üzemvezető irányítja itt víz útját, hanem egy nyugállományú katona alezredes kíséri körbe a vendégeket. Mert az országban is kuriózumnak számító kútmúzeum itt, a használaton kívüli szivattyúházban rendezkedett be.
Kézműves Cukrászda – olyan, mintha mindig létezett volna, hozzánőtt Gyulához. Pedig még csak húszéves. De ugyanezt mondhatjuk úgy is: „Már húsz éves?! Nem létezik!” Mindkét megközelítés megállja a helyét! Az első azért, mert nagyon mélyen beleivódott a gyulai életbe, a másik pedig azért, mert akik nyitás óta ismerik, nem akarják elhinni, hogy már húsz éve odajárnak. A turistáknak kötelező betérő, a helyieknek találkozási pont, a környékbeli Békés megyeieknek pedig program a cukrászdába járni.
„Engedd meg, hogy zárójelbe odaírjuk: Gyöngyike. Téged mindenki így ismer!” - rendezvény plakátot tervezett az egyik gyulai fesztivál szervezője, és azt bizonygatta Megyeri Sándornénak, hogy feltétlenül oda kell írni a lánynevét is a plakátra, mert akkor sokkal többen eljönnek a gyerekeikkel. A szülők ugyanis tudják, ha Gyöngyike is ott van a fesztivál kézműves asztalánál, ahol a gyerekek szabadideje telik, akkor nem lesz gond a gyerekekkel, sőt, még ők is tanulhatnak valami újat.
Ha Sarkad felé hagyjuk el Gyulát, utunk Máriafalván vezet keresztül. A kocsiból ki sem kell szállnunk ahhoz, hogy szemünkbe tűnjön néhány helyi specialitás. Először is, az út jobb oldalán egy zöldséget és gyümölcsöt áruló fabódé, melyen nagy, feltűnő betűkkel a következő szöveg olvasható: „Gyulai termék”. Aztán rögtön mögötte egy vidám, színes, vadonatúj, tiszta, szépen rendben tartott játszótér részeként egy műfüves focipálya látható, a labdafogó drótkerítésére felszerelt táblán ez áll: Mészáros Péter műfüves labdarúgó pálya.