A rovat további hírei
2004-ben, amikor liberalizálták a gyógyszer piacot megjelentek a tőkeerős cégek, akik profit orientált vállalkozások voltak. Megmaradt még néhány családi gyógyszertár, akik próbálnak fennmaradni akár anyagi veszteségek árán is. Azért, hogy a betegek érdekét nézzék az egészségügyi szolgáltatást előtérbe helyezve. Egy ilyen patikában jártunk Köröstarcsán, ahol Bácskay Tamás mesélt saját és gyógyszertáruk életéről.
Valljuk be, ami hozzánk közel van, gyakran hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Itt van például Köröstarcsa települése, amely magával ragadó kis öböllel és kikötővel bír. Ha nincs csónakunk, hajónk és még horgászni sem szeretünk, ott akkor is találunk olyat, ami miatt érdemes kilátogatnunk.
A Tarcsa-Ker Kft.-nél jártunk Köröstarcsán, ahol Pardi Tamással, a cég ügyvezetőjével és ifj. Pardi Tamással, a vállalkozás második generációjának képviselőjével beszélgettünk.
Megyejárásunk következő célpontja Köröstarcsa települése volt, ahol ismét sok érdekes emberrel beszélgettünk, és sok követendő példát láttunk. Először a polgármestert, Smiri Lászlót látogattuk meg azért hogy egy kicsit meséljen nekünk a falu életéről.
A több mint 60 éves múltra visszatekintő szarvasi Szirén Ruházati Kft.-hez látogattunk el, ahol az egyik tulajdonossal, Samu Tamás ügyvezetővel beszélgettünk a cég történetéről, illetve jelenlegi helyzetéről.
Ismét egy nagy múltú cégnél a Szarvasi Vas- Fémipari Zrt.-nél jártunk, ahol mind a mai napig gyártják a retro típusú kotyogót, de amellett, hogy nem szakítanak a régi hagyományokkal, tökéletesen felvették a ritmust az új trendekkel is.
A Pioneer cég múltja Magyarországon a 70-es évekre nyúlik vissza. Akkor volt egy nyitás hazánk felé, onnantól léphette át először a hibridkukorica határainkat. Abban az időben egy sikertörténetet élt meg a vállalat, amely szinte egyeduralkodóként jelent meg a szövetkezetek és az állami gazdaságok életében. A szarvasi üzemben Kiss Sándorral, a cég termelési igazgatójával és Varga Róbert üzemvezetővel találkoztunk.
Megyejárásunk következő állomása Szarvas volt, ahol Babák Mihály fideszes polgármesterrel találkoztunk. Interjúnk során a városvezető beszélt a település költségvetéséről, a munkahelyek számáról és a folyamatban lévő projektekről is.
A választópolgárok szerint 2010-ben Siklósi István (56) tősgyökeres mezőberényi lakos volt a legalkalmasabb jelölt arra, hogy a város első embere legyen. Egy csipetnyi műszaki egyetem – másfél évet végzett el a gépészmérnöki karon – után rádió-televízió műszerész lett. Majd a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, később a nyíregyházi tanárképző főiskolán szerzett végzettségével lett tanító, majd fizika-testnevelés szakos tanár. Harminckét évvel ezelőtt, 1980-ban, szeptember elsején állt munkába, Mezőberényben az 1. Számú Általános Iskolában. A tanítással 25 év után, 2005-ben hagyott fel, akkor, amikor összevonták a város iskoláit. Mint egyéni vállalkozó dolgozott tovább közoktatási szakértőként és a debreceni Pedellus Kiadó tankönyvügynökeként.
Napjainkban naponta 36 000 tojást és 6-9 tonna lisztet dolgoznak fel, melyből akár 8 -10 tonna tésztát is elő tudnak állítani. A mezőberényi Família tésztakészítő vállalkozás felépítéséhez húsz évvel ezelőtt, 1992-ben kezdtek hozzá, kizárólag családi alapon. Naponta 600 tojás és körülbelül 80 kilogramm liszt volt az anyagszükséglete annak a 100 kilogrammnyi árunak, ami a napi termelésük volt. Akkor mindent kézzel csináltak, ma a világ legjobb olasz gépei dolgoznak helyettük. Ma ugyanolyan ITALPAST gépekkel készítik tésztákat, mint mindenhol Olaszországban, és mint tudjuk, ebben a műfajban az olaszok verhetetlenek a világon. Nem véletlen tehát, hogy amikor a családi kézműves üzemből kisüzemmé vált a mezőberényi Famíliatészta Kft., olasz gépeket vásároltak és Olaszországba mentek kitanulni a tésztakészítés tudományát. Az egykori bútorgyár udvarán megépített korszerű gyártócsarnok már pontosan olyan, amilyennek azt Kovács Lajos ügyvezető igazgató elképzelte.
Nyerjen a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!
Nyerjen! 5.000 Ft értékben!

a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

Étel ital
Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!
Nyerjen! 3.200 Ft értékben!

Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Szépség