A rovat további hírei
Békéscsaba belvárosának egyik legszebb felújított épülete a 2010-ben átadott Ibsen Ház, amely az Univerzál Áruház és a Békéscsabai Jókai Színház közé ékelődik. A Közgé (Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Kollégium) átalakításával kialakított épületben - a sok kulturális és oktatási tér mellett – helyet kapott egy étterem is. A városban talán a legjobb adottságokkal, a sétálóutca legszebb részén, a Jókai Színház és a 100-as ABC közvetlen szomszédságában, rendezvényekre, színházi előadásokra szakosodott környezetben. Olyan helyen van tehát, ahol nagyon sok ember megfordul, a nap minden szakában. Az éttermet február elsejétől két fiatal vállalkozó, Vantara Gyula Gábor (31) és Bíró Csaba (32) üzemeltetik. Az étterem reggeltől késő estig mindig a napszaknak megfelelő szolgáltatást fog nyújtani vendégeinek - derült ki a hír6.hu megyejárása során.
G&T – Békéscsabán mindenki tudja, ez a két betű a minőségi építőanyag kereskedés szinonimája. A családi vállalkozás 1996-ban laminált parketták importálására és forgalmazására jött létre. Ma, 2012-ben túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a régió, de talán az ország egyik meghatározó építőanyag kis- és nagykereskedésévé fejlődött. A csabai mellett Kecskeméten is van bemutatóterme, és jelentős román vásárlókörrel is rendelkezik. Teljes nevük G&T Burkolóház, ahol a burkolóház arra utal, hogy bármilyen ingatlan, bármilyen burkolatszükséglete – padló, fal, homlokzat - itt biztosan beszerezhető. A hír6.hu megyejárása során azt is megtudta a G&T Burkolóház ügyvezetőjétől, hogy náluk ma már az is elintézhető, hogy valaki szó szerint saját arcára formálja a fürdőszobáját.
Békéscsabán a Szarvasi úti felüljáró és környéke mindig is a város legfontosabb autókereskedelmi központja volt, ahol az autószalonok és a használt autókkal kereskedők jól megfértek egymás mellett. Hatalmas cégérek hívogatták a vásárlókat, ahány szalon annyi márka. Ezt az állapotot gyökeresen megváltoztatta az elmúlt években makacsul ható gazdasági válság, mely legjobban az autóipar, az autókereskedelem vérét szívta ki. Nagyon sok márkakereskedést ki is véreztetett. Akik viszont életben maradtak azok bővültek, fejlődtek. Ilyen a csabai Opel márkakereskedés is, ahol ma a német márka mellett három japán és egy koreai típus teljes kínálatából is válogathatnak a vásárlók. A hír6 megyejárás-sorozatának békéscsabai állomásán a Körös Autócentrum Kft. ügyvezetőjétől megtudta azt is, hogy miért nem mentek tönkre ebben hosszan elnyúló gazdasági válságban.
Jankay Tibor a XIX. század utolsó esztendejében született Békéscsabán és hosszú életének több mint felét itt élte le, 1948-ban vándorolt ki Amerikába. Magát festőművésznek tartotta, de jelentős volt szobrászati tevékenysége is. Első önálló kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban volt 1926-ban, a város 1934-ben műtermet adott a festőnek. Halála után (1994) végakaratának megfelelően gazdag örökségét hazaszállították Békéscsabára (1997), ahol 2003 októberében megnyílt a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria a Csaba Center harmadik emeletén. A városra hagyott festményeiből összeállított állandó kiállítás itt tekinthető meg. Ugyanabban az épületben - a földszinten - 2001. november 23-a óta várja vendégeit a Jankay Kávéház. A hír6.hu megyejárása során a kávéház tulajdonosától megtudta a névadás körülményeit és azt is, hogy milyen kapcsolatban van egymással a galéria és a kávéház.
Az Avar Vendéglő, Étterem Sarkad központjában, a Szent István téren található. Autóval Gyula felől érkezve a villanyrendőrnél balra kell fordulni, és azonnal látszik az étterem terasza. A házat a XIX-XX. század fordulóján Kerekes ügyvéd úr építette. Tőle vette meg Szabó Miklós, egy tanyán élő, jómódú gazdálkodó. A tanyán élők - ha tehették - a múlt század elején a városban is tartottak egy házat, ott laktak télen, amikor nem volt munka a határban. Az épület életében jókora kanyarok voltak, amíg végül vendéglő lett a lakóházból. A hír6.hu megyejárás-sorozatának sarkadi állomásán Ölyűs József tulajdonos nem csak a ház történetét mesélte el, hanem azt is, hogyan lett a kilenctornyú templom melletti kombinált lángossütő-fagylaltozó pavilonból elegáns belvárosi étterem.
Penészes, rothadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével ne foglalkozzunk, kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, fontos a földről felszedett sáros gyümölcs alapos mosása, a kajszi-, őszibarack és szilva magját távolítsuk el! A tárolóedényeket, amelybe a cefrét gyűjtjük, használat előtt alaposan tisztítsuk ki! Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy egyéb vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolására nem használhatók. Ilyen cefre főzését a szeszfőzde vezetője nem vállalja. A hír6.hu megyejárás-sorozatának sarkadi állomásán az Éden-tó Szeszfőzde tulajdonosától megtudta azt is, van olyan gyümölcs, amiből nála biztosan nem lesz pálinka.
Minden a Mályvádi-erdőben kezdődött, a Fekete-Körös partján. Kemecsiéken kívül még tíz család lakott Mályvádon, a Gyulai Állami Erdőgazdaság Mályvádi Kerületében kialakított erdei telepen. Kemecsi apuka parádés kocsis volt az erdészetnél, a kis Pista már egészen csöppnyi legénykorában, az erdő mélyén megismerte a lovakat, és egy életre elkötelezte magát mellettük. A hír6.hu megyejárása során Sarkadra érkezett, ahol a fogathajtós Kemecsi család legidősebb tagja, István mesélt arról, miért is nem tud szabadulni családjuk a lovaktól.
LINAMAR – mintha mindig ez a felirat díszelgett volna Orosházán, a Csorvási úti gyár főbejáratánál. Ezen a telepen egyébként mindig gépekkel foglalkoztak, 1992-ig Mezőgazdasági Gépgyártó Vállalat, majd 2003-ig MEZŐGÉP RT. OROSHÁZA néven. Azóta, 2003 óta viseli a gyár a kanadai anyacég nevét. A hír6.hu megyerájárása során Orosházára érve természetesen felkereste a régió legnagyobb gépgyártó vállalatát is.
Orosháza és a birkózás, szinte elválaszthatatlanok. Ma a legismertebb versenyzőjük a 96 kg-os Kiss Gergely, aki 2008-ban a pekingi olimpián nyolcadik lett, jelenleg a londoni ötkarikás játékokra készül. Kvótája még nincs, de van még hátra két verseny, ahol megszerezheti az indulás jogát. Megyejárásunk soros állomásán az orosházi birkózók életébe lestünk be.
A gyopárosfürdői Fehér Hattyú Panzió és Étterem terasza, valamint a fürdő főbejárata között mindössze harminc méter a távolság. A fürdő építésekor egyáltalán nem volt triviális, hogy a főbejárat a mostani helyén lesz kialakítva, ám a panzió újdonsült tulajdonosainak egyszerűen „szerencséjük” volt. Ennek pontosan 12 éve. Akkor vásárolta meg az éttermet és a hozzá tartozó boltot a mostani tulajdonos Czikó család, akik azóta élvezik ennek a közelségnek minden előnyét és hátrányát. A hír6.hu megyejárása során ezúttal Gyopárosfürdőre látogatott el.
Nyerjen a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

Érték: 5.000 Ft Játszom
Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Érték: 3.200 Ft Játszom