A rovat további hírei
A volt Wenckheim kastély parkjában lévő neoromán római katolikus templom és mauzóleum a környék dísze, a köznyelv szerint: "ékszeres doboz", melyet Nikolaus Schiedek bécsi építész tervei alapján építettek.
Doboz település életében fontos szerepet töltenek be a különböző projektek, amelyek előfinanszírozása azonban egyre nehezebb. Ennek ellenére két nagy volumenű beruházás kerülhet tető alá a jövőben. Az egyik a Dobozt és Békéscsabát összekötő kerékpárút fejlesztése, a másik pedig a belvízrendezést érintő több mint 60 millió forintos program.
Háromszor adott be Körösladány pályázatot a szabadtéri színpad és a sörkert felújítására. Idén azonban nyertek, így várhatóan jövőre a 18. Körösladányi Napokon már a megújult sörkert kerthelyiségében iszogathatnak a kikapcsolódni vágyók, és eleveníthetik fel régi emlékeiket.
Egyenruhás rendőr áll Szőke Gábor, a jobb sorsra érdemes körösladányi Park étterem és söröző szakácsa mellett (felesége az ügyvezető) a teraszon – nem mintha elkövetett volna valamit. Viccelődünk egy keveset, hogy azután áttérjünk jövetelünk céljára. Mint megyejárásunk során már kiderült, "csaknem minden" vállalkozó köröstarcsai a fiatal városban. Ő is. Nem csekélység, 32 éve dolgozik a vendéglátó-ipari szakmában a 49 éves szakember.
Nem körösladányi, Köröstarcsán él Fehér Antal, a körösladányi META Vasipari Kft. ügyvezetője, ám nem csekélység: 1973 óta jár át dolgozni Körösladányba. Azzal kezdi mondandóját irodájában, hogy jószerivel több ladányi embert ismer, mint tarcsait, mivel napjait a 2007-ben városi rangot szerzett településen tölti. Szinte csak aludni jár haza hétköznap.
Sajtféleségekkel bőven el van látva a Batthyány utca 27. számú ház Körösladányban, aminek egyetlen oka van: ott működik Kiss Ferenc kis sajtkészítő-műhelye. Legalább 20 éve foglalkozik sajtelőállítással, úgyhogy volt miről beszélgetnünk a különféle finomságok csipegetése közben.
Bucsai származású, Szabadkígyóson tanulta ki a pékszakmát (1973–1976), Szeghalmon és Körösladányban üzemeltet pékséget Hőgye Mihály ügyvezető, aki időnként maga is beszáll hajnalban a saját kreációjú, Kagyló nevű sütemény sütésébe. A Körös Pékség Sütőipari Kft. székhelye érdekes módon nem a Sárrét fővárosa, hanem Körösladány.
Körösladányt az Isten jókedvében teremtette, egy kicsit magára hagyta, de most kezd visszatalálni hozzá, jegyezte meg Sipos Imre, a művelődési ház ízig-vérig lokálpatrióta vezetője, miután - iszonyú adatmennyiséget ránk zúdítva - néhány perc alatt felvillantotta a körös-sárréti település, kis Gyula történelmi nevezetességeit.
„… A ponty feltehetőleg kínai közvetítéssel jutott el Japánba, mintegy 4-600 évvel ezelőtt. Japánban az első, tenyésztés során előállított színváltozat az 1820-as években jelent meg Ojiya városában a Niigata prefektúra területén, Honshu szigetének észak-keleti partján. A XX. században számtalan színváltozat jött létre, leginkább a piros-fehér Kohaku.
Mezőhegyesen minden a lovak körül forog. Lovak nélkül ma nem is lenne Mezőhegyes. Fantasztikus örökség ez, mely szerencsére nem csak legendaként maradt fenn. Kaiser und König Militari Staatgestüt (Császári és Királyi Katonai Ménesintézet) ez volt II. József osztrák császár, magyar király által aláírt alapító okiratra írva.