A rovat további hírei
A Pioneer cég múltja Magyarországon a 70-es évekre nyúlik vissza. Akkor volt egy nyitás hazánk felé, onnantól léphette át először a hibridkukorica határainkat. Abban az időben egy sikertörténetet élt meg a vállalat, amely szinte egyeduralkodóként jelent meg a szövetkezetek és az állami gazdaságok életében. A szarvasi üzemben Kiss Sándorral, a cég termelési igazgatójával és Varga Róbert üzemvezetővel találkoztunk.
Megyejárásunk következő állomása Szarvas volt, ahol Babák Mihály fideszes polgármesterrel találkoztunk. Interjúnk során a városvezető beszélt a település költségvetéséről, a munkahelyek számáról és a folyamatban lévő projektekről is.
A választópolgárok szerint 2010-ben Siklósi István (56) tősgyökeres mezőberényi lakos volt a legalkalmasabb jelölt arra, hogy a város első embere legyen. Egy csipetnyi műszaki egyetem – másfél évet végzett el a gépészmérnöki karon – után rádió-televízió műszerész lett. Majd a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, később a nyíregyházi tanárképző főiskolán szerzett végzettségével lett tanító, majd fizika-testnevelés szakos tanár. Harminckét évvel ezelőtt, 1980-ban, szeptember elsején állt munkába, Mezőberényben az 1. Számú Általános Iskolában. A tanítással 25 év után, 2005-ben hagyott fel, akkor, amikor összevonták a város iskoláit. Mint egyéni vállalkozó dolgozott tovább közoktatási szakértőként és a debreceni Pedellus Kiadó tankönyvügynökeként.
Napjainkban naponta 36 000 tojást és 6-9 tonna lisztet dolgoznak fel, melyből akár 8 -10 tonna tésztát is elő tudnak állítani. A mezőberényi Família tésztakészítő vállalkozás felépítéséhez húsz évvel ezelőtt, 1992-ben kezdtek hozzá, kizárólag családi alapon. Naponta 600 tojás és körülbelül 80 kilogramm liszt volt az anyagszükséglete annak a 100 kilogrammnyi árunak, ami a napi termelésük volt. Akkor mindent kézzel csináltak, ma a világ legjobb olasz gépei dolgoznak helyettük. Ma ugyanolyan ITALPAST gépekkel készítik tésztákat, mint mindenhol Olaszországban, és mint tudjuk, ebben a műfajban az olaszok verhetetlenek a világon. Nem véletlen tehát, hogy amikor a családi kézműves üzemből kisüzemmé vált a mezőberényi Famíliatészta Kft., olasz gépeket vásároltak és Olaszországba mentek kitanulni a tésztakészítés tudományát. Az egykori bútorgyár udvarán megépített korszerű gyártócsarnok már pontosan olyan, amilyennek azt Kovács Lajos ügyvezető igazgató elképzelte.
Musztafa, a fagyis. A név ebben a szóösszetételben fogalommá vált Mezőberényben és a környező településeken.
Ha az ember Mezőberényben betér a Tópart Vendéglőbe és elbeszélget Tánczos Imre tulajdonossal, akkor úgy az ötödik perc táján már kosárlabdáznak, az szinte biztos. Edzőként öt évig állt a Mezőberényi Kosárlabda Club szolgálatában, sportos pályafutásának vége és a Tópart Vendéglő alapkövének letétele ugyanabban az évben,1993-ban történt.
Cudar, hideg tél volt 1987-ben. Mezőberényben is nagyon hideg volt február 3-án reggel fél négykor, amikor a Gyomai út – Madarász utca sarkán, a közterületen lévő pavilon ajtajáról Varga Bálint levette a lakatot, belépett a bódéba, felkapcsolta a villanyt, felvette szakácsruháját és hozzákezdett élete első eladásra szánt lángosainak az elkészítéséhez. Úgy sejtette, hogy öt óra körül már biztosan jönnek az első vevők, addigra tehát néhány darabnak már eladósorban kell lennie, egyúttal fel kell készülni a hat óra körüli rohamra is. Azt persze csak remélte, hogy hat órakor majd lesz roham, ugyanis fogalma sem volt róla. Csak így képzelte el, mert úgy tudta, hogy a lángost sütőknek a reggeli órákban van forgalmuk és kilenckor már vége is a napjuknak.
Vésztő életében a mezőgazdaság a legelső. A települést körbeölelő földeken hagyományosan magas színvonalú növénytermesztés folyik. Volt idő, amikor négy termelőszövetkezet is működött Vésztőn. A négy különálló téeszt egyesítő Körösmenti Szövetkezet az Aranykalász, a Béke, a Kossuth és a Petőfi TSZ-ekből alakult meg 1975-ben. Ez is a térségre jellemző váltakozó, váltakozó sikerű eredményességgel gazdálkodott éveken keresztül. Az 1990-es évek elején gazdálkodása újra veszteségesre fordult, ekkor teljes vezetőváltás következett be. Az új menedzsment holding rendszerben képzelte el a további működést, ezért a különböző tevékenységek végrehajtására - a Körösmenti Mezőgazdasági Szövetkezet túlsúlyával - hat önálló kft-t alakított. Ezek között a növénytermesztési ágazat működtetésére jött létre a Kert-Land Kft. Későbbiekben a szövetkezet eredménytelenül működött, egyre nagyobb terheket rótt az önálló vállalkozásokra, ezért azok vagy megszűntek, vagy meg próbáltak önállóvá válni.
Vésztőn eleinte csak a Batthyányi utca egyik házának kerítésén látszott a messzire világító sárga szín, amiről feltűnésekor senki sem nagyon tudta, hogy mit is jelent. Csak annyit lehetett látni, hogy a sárga hullámlemez-kerítésén belül jelentős mennyiségű vastekercs és trapézlemez van felhalmozva. Az évek múlásával először a Batthyányi utcai kerítés hossza nőtt meg, majd ez a sárga szín feltűnt a település ipari negyedében, a Békési úton is, ahol egy hatalmas telket ölel körül, melyen már van két épület is. Ma már nem csak a vésztőiek tudják, hogy ez a Pascal Kft. telephelye lesz, ahol fém hullámlemezeket gyártják majd. A cég tulajdonosa Pascal Kölgen belga állampolgár, ide álmodta meg világméretű cégének a központját. Persze az sem mindennapi történet, ahogyan Vésztőre került a 36 éves, Indiában született üzletember. Erről már párja, Bak Ildikó a cég menedzsere mesélt, akivel közösen vezetik egyre bővülő vállalkozásukat.
Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Érték: 3.200 Ft Játszom
Nyerjen a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

a Speed Pizza Burger Palacsinta ételeiből!

Érték: 5.000 Ft Játszom