A rovat további hírei
A több mint 60 éves múltra visszatekintő szarvasi Szirén Ruházati Kft.-hez látogattunk el, ahol az egyik tulajdonossal, Samu Tamás ügyvezetővel beszélgettünk a cég történetéről, illetve jelenlegi helyzetéről.
Ismét egy nagy múltú cégnél a Szarvasi Vas- Fémipari Zrt.-nél jártunk, ahol mind a mai napig gyártják a retro típusú kotyogót, de amellett, hogy nem szakítanak a régi hagyományokkal, tökéletesen felvették a ritmust az új trendekkel is.
A Pioneer cég múltja Magyarországon a 70-es évekre nyúlik vissza. Akkor volt egy nyitás hazánk felé, onnantól léphette át először a hibridkukorica határainkat. Abban az időben egy sikertörténetet élt meg a vállalat, amely szinte egyeduralkodóként jelent meg a szövetkezetek és az állami gazdaságok életében. A szarvasi üzemben Kiss Sándorral, a cég termelési igazgatójával és Varga Róbert üzemvezetővel találkoztunk.
Megyejárásunk következő állomása Szarvas volt, ahol Babák Mihály fideszes polgármesterrel találkoztunk. Interjúnk során a városvezető beszélt a település költségvetéséről, a munkahelyek számáról és a folyamatban lévő projektekről is.
A választópolgárok szerint 2010-ben Siklósi István (56) tősgyökeres mezőberényi lakos volt a legalkalmasabb jelölt arra, hogy a város első embere legyen. Egy csipetnyi műszaki egyetem – másfél évet végzett el a gépészmérnöki karon – után rádió-televízió műszerész lett. Majd a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, később a nyíregyházi tanárképző főiskolán szerzett végzettségével lett tanító, majd fizika-testnevelés szakos tanár. Harminckét évvel ezelőtt, 1980-ban, szeptember elsején állt munkába, Mezőberényben az 1. Számú Általános Iskolában. A tanítással 25 év után, 2005-ben hagyott fel, akkor, amikor összevonták a város iskoláit. Mint egyéni vállalkozó dolgozott tovább közoktatási szakértőként és a debreceni Pedellus Kiadó tankönyvügynökeként.
Napjainkban naponta 36 000 tojást és 6-9 tonna lisztet dolgoznak fel, melyből akár 8 -10 tonna tésztát is elő tudnak állítani. A mezőberényi Família tésztakészítő vállalkozás felépítéséhez húsz évvel ezelőtt, 1992-ben kezdtek hozzá, kizárólag családi alapon. Naponta 600 tojás és körülbelül 80 kilogramm liszt volt az anyagszükséglete annak a 100 kilogrammnyi árunak, ami a napi termelésük volt. Akkor mindent kézzel csináltak, ma a világ legjobb olasz gépei dolgoznak helyettük. Ma ugyanolyan ITALPAST gépekkel készítik tésztákat, mint mindenhol Olaszországban, és mint tudjuk, ebben a műfajban az olaszok verhetetlenek a világon. Nem véletlen tehát, hogy amikor a családi kézműves üzemből kisüzemmé vált a mezőberényi Famíliatészta Kft., olasz gépeket vásároltak és Olaszországba mentek kitanulni a tésztakészítés tudományát. Az egykori bútorgyár udvarán megépített korszerű gyártócsarnok már pontosan olyan, amilyennek azt Kovács Lajos ügyvezető igazgató elképzelte.
Musztafa, a fagyis. A név ebben a szóösszetételben fogalommá vált Mezőberényben és a környező településeken.
Ha az ember Mezőberényben betér a Tópart Vendéglőbe és elbeszélget Tánczos Imre tulajdonossal, akkor úgy az ötödik perc táján már kosárlabdáznak, az szinte biztos. Edzőként öt évig állt a Mezőberényi Kosárlabda Club szolgálatában, sportos pályafutásának vége és a Tópart Vendéglő alapkövének letétele ugyanabban az évben,1993-ban történt.
Cudar, hideg tél volt 1987-ben. Mezőberényben is nagyon hideg volt február 3-án reggel fél négykor, amikor a Gyomai út – Madarász utca sarkán, a közterületen lévő pavilon ajtajáról Varga Bálint levette a lakatot, belépett a bódéba, felkapcsolta a villanyt, felvette szakácsruháját és hozzákezdett élete első eladásra szánt lángosainak az elkészítéséhez. Úgy sejtette, hogy öt óra körül már biztosan jönnek az első vevők, addigra tehát néhány darabnak már eladósorban kell lennie, egyúttal fel kell készülni a hat óra körüli rohamra is. Azt persze csak remélte, hogy hat órakor majd lesz roham, ugyanis fogalma sem volt róla. Csak így képzelte el, mert úgy tudta, hogy a lángost sütőknek a reggeli órákban van forgalmuk és kilenckor már vége is a napjuknak.
Nyerj páros pénteki belépőt a 20. Gyulai Pálinkafesztiválra!

Nyerj páros pénteki belépőt a 20. Gyulai Pálinkafesztiválra!

Érték: 1.500 Ft Játszom
Nyerj páros vasárnapi belépőt a 20.Gyulai Pálinkafesztiválra

Nyerj páros vasárnapi belépőt a 20.Gyulai Pálinkafesztiválra

Érték: 1.500 Ft Játszom
Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Nyerj Adrienn Kozmetikájától Ilcsi-féle hidratáló elixírt!

Érték: 3.200 Ft Játszom