A rovat további hírei
Idén húsz éves a békéscsabai Speed Pizzéria. Húsz esztendő. Egy emberöltő egynegyede-ötöde, igazából azonban a tényleges gyermekkor vége. Mert, ha elmúlik a teenager kor, a gyermeknek - ha akarja, ha nem - egyre komolyabb feladatai lesznek. Ugyanakkor még benne a buzog a fiatalkori lendület, idealizmus, az életből szerzett tapasztalatok még nem tették keserűvé vagy kapzsivá, még tiszta a tekintette, erős a hite és a „lángol” a lelke. Ha egy vállalkozás lesz húszéves, az a mai világban megsüvegelendő és feltétlenül bizalomébresztő. Mert azt jelenti, hogy életképes, vállalását eredményesen teljesíti, gazdasági és társadalmi környezete elfogadja, és úgy fejlődik, hogy megfeleljen a folyamatosan és akár drasztikusan változó kor követelményeinek.
A Ráció üzletház története Köröstarcsán indult egy parasztházban. Mára három komoly telephellyel és vállalkozással bírnak, melyek Békéscsabán, Köröstarcsán és Hollandiában vannak. Kezdetkor, 1990-ben iparcikkek kereskedelmével foglalkoztak és néhány éve már a műemlék felújítás is szerepel a cég portfóliójában.
2004-ben, amikor liberalizálták a gyógyszer piacot megjelentek a tőkeerős cégek, akik profit orientált vállalkozások voltak. Megmaradt még néhány családi gyógyszertár, akik próbálnak fennmaradni akár anyagi veszteségek árán is. Azért, hogy a betegek érdekét nézzék az egészségügyi szolgáltatást előtérbe helyezve. Egy ilyen patikában jártunk Köröstarcsán, ahol Bácskay Tamás mesélt saját és gyógyszertáruk életéről.
Valljuk be, ami hozzánk közel van, gyakran hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Itt van például Köröstarcsa települése, amely magával ragadó kis öböllel és kikötővel bír. Ha nincs csónakunk, hajónk és még horgászni sem szeretünk, ott akkor is találunk olyat, ami miatt érdemes kilátogatnunk.
A Tarcsa-Ker Kft.-nél jártunk Köröstarcsán, ahol Pardi Tamással, a cég ügyvezetőjével és ifj. Pardi Tamással, a vállalkozás második generációjának képviselőjével beszélgettünk.
Megyejárásunk következő célpontja Köröstarcsa települése volt, ahol ismét sok érdekes emberrel beszélgettünk, és sok követendő példát láttunk. Először a polgármestert, Smiri Lászlót látogattuk meg azért hogy egy kicsit meséljen nekünk a falu életéről.
A több mint 60 éves múltra visszatekintő szarvasi Szirén Ruházati Kft.-hez látogattunk el, ahol az egyik tulajdonossal, Samu Tamás ügyvezetővel beszélgettünk a cég történetéről, illetve jelenlegi helyzetéről.
Ismét egy nagy múltú cégnél a Szarvasi Vas- Fémipari Zrt.-nél jártunk, ahol mind a mai napig gyártják a retro típusú kotyogót, de amellett, hogy nem szakítanak a régi hagyományokkal, tökéletesen felvették a ritmust az új trendekkel is.
A Pioneer cég múltja Magyarországon a 70-es évekre nyúlik vissza. Akkor volt egy nyitás hazánk felé, onnantól léphette át először a hibridkukorica határainkat. Abban az időben egy sikertörténetet élt meg a vállalat, amely szinte egyeduralkodóként jelent meg a szövetkezetek és az állami gazdaságok életében. A szarvasi üzemben Kiss Sándorral, a cég termelési igazgatójával és Varga Róbert üzemvezetővel találkoztunk.
Megyejárásunk következő állomása Szarvas volt, ahol Babák Mihály fideszes polgármesterrel találkoztunk. Interjúnk során a városvezető beszélt a település költségvetéséről, a munkahelyek számáról és a folyamatban lévő projektekről is.