A rovat további hírei
Ezekért a vizekért fizetünk tizenöt ezret?! Tessék lejönni és megnézni, hogyan néz ki ez a folyó! – panaszolta el bánatát néhány hete egy elkeseredett horgász telefonon, aki visszaemlékezett gyermekkora iható tisztaságú és halban gazdag Hármas-Körösére. Igaza van. Minden áldott évben, az idõjárástól függõen, de borítékolhatóan kisebb nagyobb mértékben ismétlõdik az a jelenség, amire a körösi ember bosszúsan már csak annyit mond: eresztik a hínárt a Körösön!

Helytelennek nevezi a „tisztasági csomag” elnevezést, még helytelenebbnek azt, hogy a képviselõkön akarják elhúzni a korrupcióellenes nótát, helyette munkatársaival kidolgozott egy javaslatot, melyben a képviselõk jogállásának újraszabályozása, az összeférhetetlenségi szabályok szigorítása és a korrupció ellen teendõ lépések szerepelnek. Mindezt megfejelte egy igen meglepõ javaslattal: a törvényesség õreit, a jegyzõket kivenné a polgármesterek és képviselõ-testületek ölelõ karjaiból. A javaslatot szombaton vitatná meg a szocialista képviselõcsoport. Tóth nem lesz könnyû helyzetben, mert javaslataival érdekhegyeket dönget.
Kényszerûen kétlaki életet él Czene Ferenc, akinek az 1956-os forradalom után, noha csak a szabadságért harcolt a legtisztább eszközökkel, menekülni kellett a megtorlás elöl. A rendszerváltás óta rendszeresen hazajár, s mindennek eredménye, hogy Gyula és Békéscsaba között megépült, ha teljes egészében még nem is készült el, a Czene-tanya. Czene Ferenc, aki egyszemélyben immár egy intézmény is Gyulán, 1994 óta az év egyik felét választott hazájában, az Egyesült Államokban, Los Angelesben tölti, míg a másik hat hónapot Gyulán. A magyarországi hathónapos ciklus most jár le, és szerda hajnalban útra kel. Ennek apropóján azt kérdeztük Czene Ferenctõl, milyen érzésekkel száll fel a repülõgépre, mit hagy itt és mi várja õt a kaliforniai megapoliszban? De arról is érdeklõdtünk, hogy a Csendes-óceán partjáról látszik-e Magyarország, s hogy mikor tér vissza ide?
Lassan felsorolni is nehéz azokat a díjakat, melyeket Rúzsa Magdi gyûjtött be az elmúlt idõszakban. A vajdasági lány a Megasztár harmadik évadjának nyerteseként robbant be a hazai zenei életbe, és azóta is tartósan fenn jár csillaga. Európa pedig az Eurovíziós dalfesztiválon ismerhette meg a nevét, ahol kilencedik lett és elhozta a szakmai díjat is. Szeptember 14-én az orosházi Bel Canto Mûvészeti Egyesület meghívására Orosházán, a városi sportcsarnokban adott koncertet. Az autogramosztás után fáradtan, de széles mosollyal az arcán, készséggel adott interjút a Hír6-nak.
Az egykori Körös- és Berettyó-völgy érintetlen, mesésen gazdag élõvilágára az elsõ és legnagyobb csapást kétségkívül a 19. század derekán végrehajtott szabályozási-lecsapolási munkák okozták. Az eredetileg 27500 négyzetkilométer vízgyûjtõbõl táplálkozó területi egység a belvízelvezetõ csatornahálózatnak köszönhetõen megközelítõleg ma is adott, csak míg régen a víz ebbõl csaknem egyharmad részt körülbelül 8000 négyzetkilométernyi, önmagát fenntartó és megújító élõhelyet tartott uralma alatt, addig ez a hatalmas terület a szabályozási munkák befejeztével elenyészõ méretûre zsugorodott.
A betakarítás után, megyénk ekével megforgatott szántóin mostanság tömegével lehet látni az emberi jelenléthez jól alkalmazkodó fehér gólyák mellett szürke gémeket és kócsagokat is. Különösen az árvízvédelmi töltések környezetében. Nem minden évben van ez így.

Az utóbbi napok Békéscsabán – akarva-akaratlanul is – Fábián Tamásról szóltak és szólnak. A Csaba Rádió szerkesztõje és mûsorvezetõje január óta vezette a helyi önkormányzat lapját, a Csabai Mérleget, majd hirtelen menesztették. Azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyire volt váratlan a fõszerkesztõi poszton történt váltás. Az okokról, a háttérrõl, a döntés mozgatórugóiról éppen úgy esik szó a volt fõszerkesztõvel folytatott beszélgetésben, mint szakmáról, szakmai elképzelésekrõl, politikushoz és politikai oldalakhoz fûzõdõ viszonyról.
A békéscsabai polgármesteri hivatalt alaposan „átrendezték”. Óriási volt a menés, de jelentõs a jövés is. Az átszervezésrõl sokféle vélemény keringett a békési megyeszékhelyen. Lapunk dr. Benedek Mária jegyzõvel készített tisztázó beszélgetést. Ebben szó van a létszámleépítésrõl, a sajtószabadság sajátos hivatali értelmezésérõl, arról, hogy miért nem fél a város fideszes vezetése, és milyen elvárások, célok mentén irányítja a 280-ról 249 fõre csökkenõ hivatali stábot. A jegyzõ asszony abban is biztos, elõdjét, Nagy Mátyást nem fogja állásába visszahelyezni a bíróság.
„Íme az ember…” – mondta Pilátus Jézusra mutatva. Azóta eltelt néhány év és nehéz karakterleütést tûrõ hangnemben írni a szemetelésrõl. Nem csoda: Körös menti nemzeti parkunk horgászok által elõszeretettel preferált szakaszai gyalázatos képet mutatnak.
Nyár van, de a békéscsabai munkaügyi kirendeltség „full” üzemmódban dolgozik. A frissen végzettektõl az idõsebb korosztályig, sokan várnak állásra. Az idén, január 1-jén megalakult Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ is Békéscsabán, a Árpád soron van, hozzá három megye – Békés, Bács-Kiskun és Csongrád munkaügyi kirendeltségei tartoznak. Az intézmény fõigazgatójával, dr. Nagy Ágnessel a Hír6 a szervezet munkájáról, a munkaerõpiac kereslet-kínálati oldaláról, a munkanélküliek összetételének megyék közötti különbségeirõl és az ellátásról beszélgettünk.
Telemaxtól MinDig TV Extra csomagot és dedikált focit!
Nyerjen! 10.000 Ft értékben!

Telemaxtól MinDig TV Extra csomagot és dedikált focit!

Számítástechnika
Fantasztikus időutazás...az Árpád Pálinkával!
Nyerjen! 7.520 Ft értékben!

Fantasztikus időutazás...az Árpád Pálinkával!

Ital
Bomba nyeremény! Nyerd hatosával az SCM Kft-től!
Nyerjen! 774 Ft értékben!

Bomba nyeremény! Nyerd hatosával az SCM Kft-től!

Ital