A rovat további hírei
A betakarítás után, megyénk ekével megforgatott szántóin mostanság tömegével lehet látni az emberi jelenléthez jól alkalmazkodó fehér gólyák mellett szürke gémeket és kócsagokat is. Különösen az árvízvédelmi töltések környezetében. Nem minden évben van ez így.

Az utóbbi napok Békéscsabán – akarva-akaratlanul is – Fábián Tamásról szóltak és szólnak. A Csaba Rádió szerkesztõje és mûsorvezetõje január óta vezette a helyi önkormányzat lapját, a Csabai Mérleget, majd hirtelen menesztették. Azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyire volt váratlan a fõszerkesztõi poszton történt váltás. Az okokról, a háttérrõl, a döntés mozgatórugóiról éppen úgy esik szó a volt fõszerkesztõvel folytatott beszélgetésben, mint szakmáról, szakmai elképzelésekrõl, politikushoz és politikai oldalakhoz fûzõdõ viszonyról.
A békéscsabai polgármesteri hivatalt alaposan „átrendezték”. Óriási volt a menés, de jelentõs a jövés is. Az átszervezésrõl sokféle vélemény keringett a békési megyeszékhelyen. Lapunk dr. Benedek Mária jegyzõvel készített tisztázó beszélgetést. Ebben szó van a létszámleépítésrõl, a sajtószabadság sajátos hivatali értelmezésérõl, arról, hogy miért nem fél a város fideszes vezetése, és milyen elvárások, célok mentén irányítja a 280-ról 249 fõre csökkenõ hivatali stábot. A jegyzõ asszony abban is biztos, elõdjét, Nagy Mátyást nem fogja állásába visszahelyezni a bíróság.
„Íme az ember…” – mondta Pilátus Jézusra mutatva. Azóta eltelt néhány év és nehéz karakterleütést tûrõ hangnemben írni a szemetelésrõl. Nem csoda: Körös menti nemzeti parkunk horgászok által elõszeretettel preferált szakaszai gyalázatos képet mutatnak.
Nyár van, de a békéscsabai munkaügyi kirendeltség „full” üzemmódban dolgozik. A frissen végzettektõl az idõsebb korosztályig, sokan várnak állásra. Az idén, január 1-jén megalakult Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ is Békéscsabán, a Árpád soron van, hozzá három megye – Békés, Bács-Kiskun és Csongrád munkaügyi kirendeltségei tartoznak. Az intézmény fõigazgatójával, dr. Nagy Ágnessel a Hír6 a szervezet munkájáról, a munkaerõpiac kereslet-kínálati oldaláról, a munkanélküliek összetételének megyék közötti különbségeirõl és az ellátásról beszélgettünk.
Köröseink egyes szakaszai végnapjaikat élik. A segélykiáltások alig jutnak el az emberekhez, hiszen legtöbbjük csak hidakról vetett röpke pillantással nyugtázza; milyen szépek is ezek a folyók. A szépséges álarc mögött valójában a természet fuldoklik. A Körösök-vidéke még nyomokban sem kapja meg azt a gondoskodást, amire szüksége lenne. Az utolsó órákban vagyunk, ha meg akarjuk menteni a Körösöket.
Hírportálunk ma indította útjára környezetvédelmi „Zöld” rovatát, amelynek elsõ írása az itt található cikk. Kiemelten kívánunk foglalkozni a természeti környezet témáival, és a magunk eszközeivel terjeszteni a környezettudatos gondolkodást.
Lássuk csak... Adott egy figura: színész, rendezõ, festõ – idõnként persze zongorázik is. Megfordult színházban, rádióban, televízióban, mûteremben, show mûsorban – néha persze emberi életet is él. Mindezt egy rakás díj örökíti meg. Ha nagyon precíz szeretnék lenni, bemutatnám részletesen, kirõl van szó. Nem tehetem. Mégpedig egyszerû prózai oknál fogva: nincs ehhez elég hely. Legyen elég annyi, hogy a budapesti Bárka Színház igazgatójáról van szó, aki társulatával nemrégiben Gyulán járt. Alföldi Róbert ezúttal rendezõként volt jelen.
Lehet, hogy csak 3,5 méter hosszú, lehet, hogy csak egyliteres a motorja, és lehet – bár ez fáj majd –, hogy nem lehet lehúzni a hátsó ablakait, de a Citigo keményen odateszi magát, amikor bizonyítania kell: ma valószínűleg ő a legjobb mini.
Tömegesen veszik fel a gyulai kórházból elbocsátott dolgozókat a békéscsabai kórházba – jelezte Szilvásy Ferenc képviselõ, aki maga is hangsúlyozta, szóbeszédként hallott róla. A hír azért is meglepõ, mert az augusztustól munkába lépõ Becsei László fõigazgató nem zárta ki pályázatában a létszámleépítés lehetõségét.
Szlovákiában egy tömbben él a majdnem félmilliós magyarság, akik jobban megõrizték a nyelvüket, mint a magyarországi szlovákok. Ezzel kapcsolatban azon is érdemes elgondolkodni, melyik a demokratikusabb társadalom. Mert ha nagyon akarták volna, ötven év alatt úgy leépítik a magyar iskolákat, mint a pinty – mondta a Hír6-nak adott exkluzív interjújában Ján Süli békéscsabai szlovák fõkonzul. A diplomata beszélt 16 évig tartó kassai polgármesterségérõl, a város nagy szülöttérõl, Márai Sándorról, valamint a honi szlovákság erõteljesebb asszimilációjáról és nyelvvesztésérõl. A fõkonzult megkérdeztük a magyar-szlovák viszony néhány problematikus kérdésérõl is.

Nyerjen 10.000 Ft-os kedvezményt a kreativ-webmester.hu-tól!
Nyerjen! 10.000 Ft értékben!

10.000 Ft-os kedvezményt a kreativ-webmester.hu-tól!

Szolgáltatás
Autódekor - ha akarod, felrakod, ha nem, akkor is SMAX!
Nyerjen! 15.000 Ft értékben!

Autódekor - ha akarod, felrakod, ha nem, akkor is SMAX!

Szolgáltatás
Nyerjen ajándékutalványt a Végvár Apartmantól!
Nyerjen! 30.000 Ft értékben!

ajándékutalványt a Végvár Apartmantól!

Utalvány